{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nalog Parizu za razgovor Karadžićevog savjetnika sa Stakićem

F
4.5.2012. u 17:07
1
1
Nalog Parizu za razgovor Karadžićevog savjetnika sa Stakićem
1
Nalog Parizu za razgovor Karadžićevog savjetnika sa Stakićem
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala izdalo je danas nalog Francuskoj da omogući razgovor pravnog savjetnika Radovana Karadžića s Milomirom Stakićem, koji u jednom francuskom zatvoru izdržava 40-godišnju kaznu zbog zločina nad nesrbima u Prijedoru 1992.
U nalogu se navodi da razgovor treba da se obavi 25. juna u francuskom zatvoru u kome se Stakić nalazi ili drugog datuma oko kog se optuženi i Francuska dogovore.

Nalog je izdat pošto su francuskim vlastima upućena već dva poziva za saradnju s Karadžićem, najprije 29. marta, a zatim 23. aprila.

Sudsko vijeće ističe da obaveza zemalja da sarađuju sa Tribunalom obuhvata i saradnju s odbranom i optuženima koji sami sebe predstavljaju, pa bi zato Francuska trebalo da sarađuje s optuženim po ovom i drugim pitanjima koliko je god to moguće, a da se ne angažira Sudsko vijeće ili Sekretarijat suda, prenio je Tanjug.

Tužilaštvo danas završava izvođenje svjedoka i iznošenje dokaza u postupku protiv Karadžića, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine, a Tribunal je ranije naložio da odbrana optuženog treba da počne 16. oktobra.

Stakić je bio predsjednik kriznog štaba Prijedora, a 2006. godine je osuđen u Haagu zbog zločina u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: