Haški tribunal
13

Karadžić pozvao Dodika za svjedoka

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić pozvao je sadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika da se nađe s njegovim advokatom i bude svjedok odbrane.

"Izuzetno bih cijenio ako biste našli sat ili dva da se sastanete s gospodinom Robinsonom u sedmici koja počinje 11. juna i razgovarate o mogućnosti da budete svjedok odbrane kako biste mi pomogli da dokažem da između 1991. i 1995. godine nije postojao zajednički kriminalni poduhvat da se protjeraju muslimani iz područja pod kontrolom RS-a, kao što tvrdi tužilac", naveo je on.

On je u pismu ponovio da se brani sam, uz pomoć tima odbrane koji uključuje američkog advokata Petera Robinsona u svojstvu pravnog savjetnika.

"Vaš položaj člana opozicije u Skupštini u to vrijeme čini vas posebno pogodnim da pružite dokaze o tome šta su po vašem mišljenju bili ciljevi naše vlade", naveo je Karadžić u pismu Dodiku, prenio je Tanjug saopćenje Haškog tribunala.

Sudsko vijeće tribunala je danas uputilo i drugi poziv Francuskoj u vezi sa saradnjom s Karadžićem.

Sudsko vijeće je 29. marta ove godine izdalo poziv u kome poziva Francusku da pomogne sudskom vijeću time što će ili sarađivati s optuženim ili olakšati da Milomir Stakić odgovori na pitanja pravnog savjetnika optuženog i navede zašto ne može da sarađuje s Tribunalom.

Vlada Francuske poslije toga nije kontaktirala ni Karadžića ni njegovu odbranu, niti je uputila odgovor, i Sudsko vijeće je otuda uputilo drugi poziv.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine. Poslije 13 godina u bijegu, u julu 2008. godine je uhapšen u Srbiji i istog mjeseca izručen Tribunalu.

Pošto se pred sudom nije izjasnio o krivici, u njegovo ime je navedeno da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine. Karadžić pred sudom zastupa samog sebe.