Tvrde da se nije dogodio genocid
16

Karadžićeva odbrana zatražila njegovo oslobađanje

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Odbrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg političkog vođe bosanskih Srba, tvrdeći da se 1992. u Bosni i Hercegovini nije dogodio genocid.

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson zatražio je za Karadžića oslobađanje i odbacivanje svih 11 tačaka optužnice.

Sudije će se o tome izjasniti prije početka izvođenja dokaza odbrane 16. oktobra, javio je AFP.

Karadžić se tereti za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim premještanjem žena, djece i starijih osoba iz Srebrenice.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske RS-a (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine, u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a 2,2 miliona ljudi je raseljeno. U pritvor Međunarodnog suda prebačen je 30. jula 2008. godine, nakon što je uhapšen poslije 13 godina skrivanja. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009.

Dokazni postupak tužilaštva u Karadžićevom predmetu završen je 25. maja, nakon što je pretresno vijeće utvrdilo da više nema neriješenih podnesaka optužbe. Odbrana će izvođenje dokaza započeti 16. oktobra.

Radovan Karadžić je danas pred Haškim tribunalom iznio svoje argumente u skladu s pravilom 98bis prema kojem svaki optuženik nakon iznošenja dokaza tužilaštva može iznijeti svoje argumente zašto bi ta optužnica trebalo da padne.