Haški tribunal
0

Karadžiću odbijen zahtjev za suđenje na Balkanu

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se tokom dokaznog postupka Odbrane suđenje održi po sedmicu dana u Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu.

Karadžić je u maju ove godine zatražio od Sudskog vijeća da se tokom njegove Odbrane odobri djelimično održavanje suđenja u BiH i Srbiji, kako bi se olakšao dolazak svjedocima i “približio rad Suda narodima koji bi od njega trebali imati koristi te podstaklo veće razumijevanje rada Tribunala u narodima bivše Jugoslavije”.

Haško tužilaštvo usprotivilo se ovom prijedlogu, ističući da bi premještanje suđenja proizvelo “sigurnosnu opasnost”.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je Karadžićev prijedlog, istaknuvši da održavanje suđenja van sjedišta Tribunala u Haagu “ne bi bilo u interesu pravde”.

“Vijeće nije uvjereno da je puka činjenica da je lakše svjedocima da ne putuju dovoljan razlog da se suđenja premjeste izvan sjedišta. U odnosu na stav optuženog da bi premještaj približio rad Tribunala ljudima u regionu, Vijeće smatra da je ovo zaista značajan stav, ali da sam nije dovoljan za održavanje suđenja u drugim mjestima”, stoji u odluci Haškog tribunala.

U dosadašnjoj praksi, Haški tribunal je van sjedišta u Haagu zasjedao samo jedanput, i to na suđenju bivšem komandantu Armije BiH (ABiH) Rasimu Deliću.

Delić je u septembru 2008. osuđen na tri godine zatvora za zločine počinjene u centralnoj BiH. On je preminuo tokom žalbenog postupka dvije godine kasnije, tako da je presuda postala pravosnažna.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene tokom sukoba u BiH.

Haško tužilaštvo je u maju 2012., poslije dvije godine, završilo dokazni postupak, a Karadžić bi svoju odbranu trebao započeti sredinom oktobra.