{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću odbijen zahtjev za suđenje na Balkanu

4.7.2012. u 16:39
0
3
Karadžiću odbijen zahtjev za suđenje na Balkanu
0
Karadžiću odbijen zahtjev za suđenje na Balkanu
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se tokom dokaznog postupka Odbrane suđenje održi po sedmicu dana u Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu.
Karadžić je u maju ove godine zatražio od Sudskog vijeća da se tokom njegove Odbrane odobri djelimično održavanje suđenja u BiH i Srbiji, kako bi se olakšao dolazak svjedocima i “približio rad Suda narodima koji bi od njega trebali imati koristi te podstaklo veće razumijevanje rada Tribunala u narodima bivše Jugoslavije”.

Haško tužilaštvo usprotivilo se ovom prijedlogu, ističući da bi premještanje suđenja proizvelo “sigurnosnu opasnost”.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je Karadžićev prijedlog, istaknuvši da održavanje suđenja van sjedišta Tribunala u Haagu “ne bi bilo u interesu pravde”.

“Vijeće nije uvjereno da je puka činjenica da je lakše svjedocima da ne putuju dovoljan razlog da se suđenja premjeste izvan sjedišta. U odnosu na stav optuženog da bi premještaj približio rad Tribunala ljudima u regionu, Vijeće smatra da je ovo zaista značajan stav, ali da sam nije dovoljan za održavanje suđenja u drugim mjestima”, stoji u odluci Haškog tribunala.

U dosadašnjoj praksi, Haški tribunal je van sjedišta u Haagu zasjedao samo jedanput, i to na suđenju bivšem komandantu Armije BiH (ABiH) Rasimu Deliću.

Delić je u septembru 2008. osuđen na tri godine zatvora za zločine počinjene u centralnoj BiH. On je preminuo tokom žalbenog postupka dvije godine kasnije, tako da je presuda postala pravosnažna.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene tokom sukoba u BiH.

Haško tužilaštvo je u maju 2012., poslije dvije godine, završilo dokazni postupak, a Karadžić bi svoju odbranu trebao započeti sredinom oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: