{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon zahtjevne obuke i rigoroznog odabira: Promovisani mladi oficiri OS BiH

F
18.12.2015. u 12:52
34
52
Nakon zahtjevne obuke i rigoroznog odabira: Promovisani mladi oficiri OS BiH
34
Na prigodnoj svečanosti u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu je danas promovisana Druga klasa mladih oficira.
Četrnaestorici mladih lidera, potporučnika OSBiH su nakon polaganja svečane zakletve uručeni certifikati o uspješno završenoj temeljnoj obuci, ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu i naredbe o postavljenju.

Sudionike svečanosti, kojoj su uz visoke dužnosnike Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, prisustvovali zvaničnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, predstavnici vlasti u BiH, dužnosnici NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te rodbina i prijatelji pripadnika Druge klase, pozdravili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Uz čestitke mladim oficirima OSBiH, istaknuli su značaj podmlađivanja sastava OSBiH u funkciji jačanja ukupnih kapaciteta i njihovog osposobljavanja na putu ka članstvu BiH u NATO-u.

Izrazili su očekivanje da će novi lideri predano i jednako uspješno, kao i tokom dosadašnje veoma zahtjevne obuke i rigoroznog odabira, odgovoriti na sve izazove i zadatke u sklopu misije OSBiH.

Ministrica Pendeš je izrečene ocjene potvrdila i u izjavi za medije nakon okončanja ceremonije, naglašavajući da su ljudski resursi ključni element svake strukture te da ulaganje u njihovo znanje predstavlja značajan korak na putu daljnjeg jačanja kapaciteta odbrambenih struktura BiH.

Izrazila je uvjerenje da će mladi oficiri doprinijeti još boljem rejtingu OSBiH u BiH i svijetu, sudjelujući u mirovnim misijama i kreirajući bolju budućnost vlastite domovine.

Podmlađivanje oficirskog i podoficirskog kadra, kako je novinarima kazao zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović, predstavlja bitan segment u dostizanju NATO-standarda.

Podsjetio je da su pripadnici Druge klase u profesionalnu vojnu službu primljeni iz civilstva nakon raspisivanja i provođenja konkursa na tom planu, najavljujući da će ova metoda prijema mladih lidera u OSBiH biti nastavljena.

Metoda prijema kandidata iz civilstva u oficirski kor počela je u sklopu projekta, realiziranog uz podršku vlade UK, odnosno Ambasade Velike Britanije u BiH - Ureda vojnog atašea i u saradnji s NATO-štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a.

Uime Druge klase mladih oficira OSBiH, zahvalnost za uspješno okončanje još jednog ciklusa osnove obuke iskazao je najbolji polaznik u ovoj klasi, potporučnik Davor Telić, istaknuvši spremnost za daljnji nesebičan angažman na izvršavanju svih zadataka, postavljenih u sklopu misije OSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: