BiH
68

Nakon tropske noći: Zenica danas među najtoplijim gradovima u BiH

Piše: E. M.
Zenica (Foto: Klix.ba)
Nakon tropske noći u cijeloj Bosni i Hercegovini visoke temperature nastavljaju se i tokom dana. Sa temperaturom od 34 stepena celzija Zenica je danas jedan od najtoplijih gradova BiH.

Ugostiteljski objekti u centru Zenice su pusti, a građani svoje obaveze obavljaju kretajući se uglavnom hladovinom.

Četrdesetosmogodišnji Zeničanin Amel Korkman danas je spas od vrućina našao u jednom od ugostiteljskih objekata.

"Znamo da su temperature visoke i da nam dolazi tropsko vrijeme, ali čovjek mora raditi svoj posao. Ja spas od ovih vrućina tražim u hladovini kafića sa prijateljima, a kući zamračim prostorije kako bih napravio hladovinu", izjavio je Korkman.

Zenički bazeni svoje ulaze su otvorili jučer, a besplatan ulaz za sve posjetitelje je i danas.

"Iako bazeni nisu u potpunosti napunjeni vodom, te je ona malo hladna zbog vremenskih prilika, imamo i prve kupače. U narednim danima kako bude i temperatura veća vjerujemo da će broj posjetitelja biti veći", kazao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Feđa Jovanović.

Rijeka Bosna, iako nije pogodna za kupanje, kao ni Babina rijeka, svake godine budu odredište gdje Zeničani traže spas od vrućina. Međutim, još uvijek nisu zabilježeni kupači na obalama Bosne i Babine rijeke.

Ljekari savjetuju da se izbjegava izloženost visokim temperaturama i suncu te da građani sve obaveze završe u jutarnjim ili večernjim terminima.

Temperatura protekle noći u Zenici nije spadala ispod 27 stepeni celzija, a u 16 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda izmjerena su 34 stepena. Osim u Zenici vrelo je bilo i u Bijeljini, Doboju, Gradačcu, Srebrenici, Tuzli, Zvorniku, Banjoj Luci, Mostaru, Prijedoru, Stocu, Sanskom Mostu i Sarajevu, dok je u Neumu izmjereno 27 stepeni.

Tropske noći i temperature koje su pogodile područje Zeničko-dobojskog kantona sa sobom su donijele i velike vjetrove koji su počupali nekoliko manjih stabala u Zenici, ali nije zabilježena veća materijalna šteta.

Za veće područje BiH danas je izdato žuto upozorenje te se građanima savjetuje da budu na oprezu ukoliko namjeravaju prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima u vidu jakih udara vjetra i visoke temperature.