BiH
291

Jak vjetar lomio i čupao stabla u Sarajevu i Zenici, intervenirali vatrogasci

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jak vjetar prouzrokovao je probleme na području Sarajeva i Zenice, polomivši stabla od kojih su neka završila na parkiranim automobilima.

Sinoć je jak vjetar lomio grane i skidao crijep sa stambenih objekata, a nevrijeme je zahvatilo šira područja Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo za Klix.ba su kazali da su imali tri intervencije na stablima koja je iščupao vjetar.

"Jedno stablo je srušeno na Vilsonovom šetalištu, drugo u Doglodima, a treća intervencija je bila na području općine Ilidža. Nije bilo povrijeđenih osoba, kao ni veće materijalne štete, a uzrok je jak vjetar", kazali su.

Vatrogasci su od ranih jutarnjih sati na terenu i sklanjaju stabla s ulica.

Jak vjetar sinoć je počupao i nekoliko manjih stabala u Zenici, ali nije bilo veće materijalne štete. U Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu nije bilo sličnih intervencija. Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka za naš portal su izjavili da građani nisu prijavili probleme uzrokovane jakim vjetrom.

[VSLIKA]10[/VSLIKA]

Za područje BiH danas je izdat žuti meteoalarm zbog vjetra i visokih temperatura koje se očekuju, dok je za područje Višegrada i okoline uključen narandžasti meteoalarm. Meteorolozi prognoziraju temperaturu iznad 32 stepena celzija u cijeloj zemlji te udare vjetra od 40 km/h, a južnije i jače.