BiH
190

U BiH stiglo osvježenje praćeno jakim vjetrom, kišom i grmljavinom

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Kiša u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Područje Bosne i Hercegovine su sinoć i jutros zahvatile kišne padavine praćene grmljavinom i jakim vjetrom, zbog čega je u nekim područjima došlo do otežanog odvijanja saobraćaja. Zahlađenje i kiša se u večernjim satima očekuju i u drugim djelovima naše zemlje.

Područje BiH označeno je žutim meteoalarmom te se zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika stanovništvu preporučuje boravak u zatvorenom. Dok Trebinju, Višegradu i Foči prijete opasnosti od visoke temperature, vjetra i grmljavine, ostalim područjima danas prijete udari vjetra do 40 kilometara na sat i kiša praćena grmljavinom.

Kiša je tokom noći donijela osvježenje sjeveru naše zemlje, a jutros je u Zenici pod vodom bila većina saobraćajnica.

Anticiklon koji je zahvatio područje naše zemlje svoj vrhunac je imao u ponedjeljak i utorak kada su temperature dosezale i 38 stepeni celzija.

Civilna zaštita nije imala posla

Iz Federalne uprave civilnih poslova i Republičke uprave Civilne zaštite za Klix.ba su izjavili da u posljednja 24 sata nije bilo problema izazvanih padavinama, ali su poručili da će njihove ekipe pravovremeno reagovati u slučajevima klizišta, poplava ili drugih nepogoda.

"Najbitnije je da smo preventivno djelovali i u slučaju kiše i požara te smo stanovništvu poslali preporuke kako u požarnoj sezoni tražiti pomoć iz zraka i slično", izjavio je direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Kiša i početkom sljedeće sedmice

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH kažu da se kiša očekivala već 11. jula te da će se zadržati do početka naredne sedmice.

"Sutra i u danima vikenda očekujemo pretežno oblačno i kišovito vrijeme s temperaturama od 16 do 22 stepena celzija, u danima vikenda od 13 do 20, a na jugu zemlje do 26 stepeni. S ponedjeljkom dolazi i stabilizacija vremena i naredna sedmica donosi nove visoke temperature. U ponedjeljak nas očekuje temperatura do 29 stepeni celzija, a zbog visoke razlike u odnosu na nedjelju, početkom sedmice očekujemo i lokalne pljuskove", izjavio je dežurni meteorolog Ibrahim Hadžismajlović.