Stanari očajni
120

Nakon što je očišćena od fekalija nova zgrada u sarajevskom naselju Dobrinja ponovo poplavljena

Piše: M. N.
Nakon kiše koja je napravila havariju stanarima nove zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja 5, garažne prostorije su očišćene i dezinfikovane, ali prije dva dana su ponovo poplavljene, jer je kanalizaciona mreža naselja, u nadležnosti Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, zečepljena.

Stanari koji su prije nekoliko mjeseci uselili u zgrade čija je izgradnja kasnila su očajni jer su podigli kredite za stanove, a sada strahuju od, kako kažu, svake nove kapi kiše. Već dva puta je prokišnjavalo.

"Nakon što su nam očistili i dezinfikovali garažu i podrumske prostorije, ponovo je prokislo, jer se kanalizacija se začepila. Problem je što je blizu 500 stanova u novim zgradama prikopčano na staru kanalizacionu mrežu. Radnici firme "Džekos" su došli i očistili sve, a iz JP ViK Sarajevo su došli i otčepili kanalizaciju. Ne znamo šta nas sutra čeka", rekao nam je jedan od zabrinutih stanara.

Zgrada ima dvogodišnju garanciju izvođača radova, u ovom slučaju firme Džekos d.d. koju je Kantonalni stambeni fond Sarajevo angažovao za radove. Prvi stanovi useljeni su prije godinu dana, drugi dio prije šest mjeseci, a treći prije 2-3 mjeseca. Dakle, garancija ni za jedan dio naselja nije istekla.

"Budući da su svi stanovi u predmetnom objektu prodati te da su ključevi predati krajnjim korisnicima, nadležnost nad upravljanjem i održavanjem zajedničkih prostorija je na upravitelju kojeg su izabrali kupci stanari. Nakon što su nas kupci stanari upoznali o poplavi u podrumskim prostorijama predmetnog objekta, gdje su smještene garaže stanara, o tome je obaviješten izvođač radova koji je odmah reagirao i sanirao posljedice poplave, izvršio dezinfekciju prostora te dodatnu provjeru kanalizacionog sistema koji je u punoj funkciji", rekao nam je rukovodilac Odjela za tehničke poslove Kantonalnog stambenog fonda Željko Galić.

Nažalost, ovo nije prvi put da se stanari suočavaju s ovim problemom. Ovaj put su se žalili Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspekciji Općine Novi Grad Sarajevo. Također, najavili su da će angažovati sudskog vještaka i pravnika koji treba ocijeniti da li je tehnički prijem bio regularan i u čemu je problem.

"Strahujemo šta će se desiti kada prođe garancija, strahujemo šta će biti kada dođe jesen. Upravitelj OKI je kazao da postoji mogućnost da je voda ušla kroz spojeve ulaza. Zgrada ima pumpe, ali je sve začepljeno. Zgrada još nije uknjižena i nismo ni ugovore potpisali, samo predugovore o kupoprodaji", kazao je jedan od stanara.

Kako su nam rekli iz fonda, stambeno-poslovni objekt B 1-3 u naselju Dobrinja V, čiji je investitor Kantonalni stambeni fond Sarajevo, a izvođač radova Džekos d.o.o. Sarajevo, izgrađen je u skladu s investiciono-tehničkom dokumentacijom koju je uradio Projektni biro BP, a revidirala IDEA d.o.o.

Izgradnja je počela prije 10 godina, a planirani završetak radova je bio mart 2017. godine. Međutim, rokovi su probijeni pa su vlasnici stanova dviju osmospratnica uselili više od pola godine kasnije u odnosu na ono što je planirano.