BiH
0

Nakon priznanja krivnje, Petrović i Trifković osuđeni na devet i šest mjeseci zatvora

FENA
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, sudija Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 24. marta donio i objavio presudu kojom je optuženom Nenadu Petroviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, a optuženom Mići Trifkoviću kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Nenad Petrović je oglašen krivim što je, kao službena osoba u Sudu BiH, zaposlen na radnom mjestu referent-specijalista za izvršenje krivičnih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta u Sekretarijatu Odjela III Krivičnog odjeljenja Suda BiH, nakon prethodnog dogovora sa optuženim Mićom Trifkovićem, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, neutvrđenog dana u mjesecu martu, maju i augustu 2014. godine, prisvojio dokazni materijal-cigarete u većoj količini iz predmeta KDP-a Suda BiH, a Mićo Trifković, kao uposlenik Tužilaštva BiH, na radnom mjestu referent specijalista - vozač, nakon prethodnog dogovora sa optuženim Petrovićem da mu pomogne u izvršenju krivičnog djela, iskorištavajući mogućnost da službenim vozilom Tužilaštva BiH može nesmetano ulaziti i izlaziti i van radnog vremena iz kompleksa pravosudnih institucija BiH, prevozio nezakonito prisvojene kartonske kutije cigareta, a sve sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženima je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Na osnovu člana 221. stav 4. KZ BiH, u vezi sa članom 110. i 111. KZ BiH, optuženima se nalaže da vrate imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, i to optuženi Nenad Petrović u visini od 11.250 KM, a optuženi Mićo Trifković u visini od 1.500 eura, odnosno protuvrijednost navedenog iznosa u konvertibilnim markama.

Optuženi su obavezani na naknadu troškova krivičnog postupka, i to optuženi Nenad Petrović u visini od 766 KM, a optuženi Mićo Trifković u visini od 275 KM, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Navedeni novčani iznosi obuhvataju troškove vještačenja Tužilaštva BiH u visini od 350 KM, koje optuženi solidarno snose, te troškove sudskog paušala u iznosu od po 100 KM, dok je optuženi Nenad Petrović obavezan i na naknadu nagrade advokatu koja je isplaćena njegovom braniocu za preduzete radnje odbrane kao braniocu po službenoj dužnosti.