{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon priznanja krivnje, Petrović i Trifković osuđeni na devet i šest mjeseci zatvora

F
25.3.2015. u 14:07
0
2
Nakon priznanja krivnje, Petrović i Trifković osuđeni na devet i šest mjeseci zatvora
0
Nakon priznanja krivnje, Petrović i Trifković osuđeni na devet i šest mjeseci zatvora
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, sudija Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 24. marta donio i objavio presudu kojom je optuženom Nenadu Petroviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, a optuženom Mići Trifkoviću kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.
Nenad Petrović je oglašen krivim što je, kao službena osoba u Sudu BiH, zaposlen na radnom mjestu referent-specijalista za izvršenje krivičnih sankcija i evidenciju privremeno oduzetih predmeta u Sekretarijatu Odjela III Krivičnog odjeljenja Suda BiH, nakon prethodnog dogovora sa optuženim Mićom Trifkovićem, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, neutvrđenog dana u mjesecu martu, maju i augustu 2014. godine, prisvojio dokazni materijal-cigarete u većoj količini iz predmeta KDP-a Suda BiH, a Mićo Trifković, kao uposlenik Tužilaštva BiH, na radnom mjestu referent specijalista - vozač, nakon prethodnog dogovora sa optuženim Petrovićem da mu pomogne u izvršenju krivičnog djela, iskorištavajući mogućnost da službenim vozilom Tužilaštva BiH može nesmetano ulaziti i izlaziti i van radnog vremena iz kompleksa pravosudnih institucija BiH, prevozio nezakonito prisvojene kartonske kutije cigareta, a sve sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženima je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Na osnovu člana 221. stav 4. KZ BiH, u vezi sa članom 110. i 111. KZ BiH, optuženima se nalaže da vrate imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, i to optuženi Nenad Petrović u visini od 11.250 KM, a optuženi Mićo Trifković u visini od 1.500 eura, odnosno protuvrijednost navedenog iznosa u konvertibilnim markama.

Optuženi su obavezani na naknadu troškova krivičnog postupka, i to optuženi Nenad Petrović u visini od 766 KM, a optuženi Mićo Trifković u visini od 275 KM, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Navedeni novčani iznosi obuhvataju troškove vještačenja Tužilaštva BiH u visini od 350 KM, koje optuženi solidarno snose, te troškove sudskog paušala u iznosu od po 100 KM, dok je optuženi Nenad Petrović obavezan i na naknadu nagrade advokatu koja je isplaćena njegovom braniocu za preduzete radnje odbrane kao braniocu po službenoj dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: