Doktor trpi posljedice
47

Nakon priče AJB o seksualnom uznemiravanju pacijentica u Zenici formira se predmet u tužilaštvu

N. V.
Nakon istraživačke priče Al Jazeera Balkans o seksualnom uznemiravanju pacijentica prilikom ginekološkog pregleda, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona će formirati predmet, a načelnik odjeljenja za humanu reprodukciju, koji je optužen za uznemiravanje, razriješen je dužnosti na čelu komisije ZZOR FBiH.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOR FBiH) je obavijestio da je doktor Ermin Čehić razriješen dužnosti predsjednika Komisije za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje ZZOR FBiH.

Tragom optužbi koje su u javnom prostoru iznijele pojedine pacijentice koje u zeničkoj bolnici prolaze postupak biomedicinski potpognute oplodnje, novinarka AJB Arduana Pribinja je istražila šta se dešava na Odjelu za humanu reprodukciju. Prenijela je izjave pacijentica doktora Čehića, koje navode kako ih je seksualno uznemiravao prilikom ginekološkog pregleda, koji je jedan od uslova za dobijanje saglasnosti nadležne komisije za odobravanje finsiranja postupka iz budžeta, a na čijem je čelu isti doktor.

Pribinja TV prilog počinje pričom jedne od pacijentica kojoj je Čehić, pored potrebne dokumentacije, zahtijevao da dođe na pregled prije nego što joj odobri finansiranje iz federalnog budžeta biomedicinski potpomognute oplodnje.

"Morala sam doći jer je doktor zahtijevao da vidi prokrvljenost. Pregled je bio neugodan tako što je doktor prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu pa je tek onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu i nikada taj pregled nisam doživjela na takav način, a išla sam kod raznih ginekologa", kazala je ona.

Zatim je snimljeno svjedočenje još jedne pacijentice koja je anonimna:

"On je bukvalno trljao svojim prstima pa onda sondom pa opet prstima. Pregled je trajao nekih 5-7 minuta koji je zaista bio ponižavajući. Kada sam pitala 'zašto to?', on je rekao da to tako mora da bi cirkulacija bila bolja i nalazi da bih dobila potrebnu saglasnost".

Jedna od pacijentica sa kojima je razgovarala, kazala je i kako je nakon ponižavajućeg pregleda odustala od medicinski potpomognute oplodnje.

Novinarka je posjetila ordinaciju u kojoj su vršeni pregledi, ali doktor Čehić nije želio stati pred kameru. Umjesto toga, poslao joj je pisani odgovor: "Apsolutno odbijam mogućnost da sam neprimjereno vršio pregled bilo koje pacijentice".

Na njen zahtjev da dostavi dokaz o medicinskoj opravdanosti ovakvih pregleda, poslao joj je desetke linkova, ali kako navodi ni u jednom nije pronašla opis problematizirane metode.

Zbog toga je zatražila mišljenje sedam stručnjaka koji su joj kazali da ne postoji opravdanost njegove metode i da bi to značilo manipulaciju ženama koje pokušavaju začeti i teška zloupotreba položaja.

Objašnjavaju da je klitoris važan za seksualni, a ne reproduktivni život i da se pregled klitorisa i njegova prokrvljenost obavlja kod istraživanja seksualne disfunkcije, a ne reproduktivne.

"Ne postoji indikacija koja bi opravdala pregled prokrvljenosti klitorisa ni za nadzor ni za pripremu pacijentice za potpomognutu oplodnju", kazao je za AJB doktor Umit Goktolga, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pacijentice ga nisu prijavile zbog njegovog uglednog položaja i činjenice da ne vjeruju u njegovo procesuiranje. Kako se ističe u prilogu, Kantonalna bolnica Zenica je sredinom godine zaprimila prijavu protiv njega zbog navodnog uskraćivanja neophodnih informacija i odbila ju je kao neosnovanu.