{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon presude Markovićima: Odluka Suda BiH je pobjeda i put žrtava ratnih zločina

24.6.2015. u 14:26
114
38
Nakon presude Markovićima: Odluka Suda BiH je pobjeda i put žrtava ratnih zločina
114
Nakon presude Markovićima: Odluka Suda BiH je pobjeda i put žrtava ratnih zločina
Adrijana Hanušić
Odluku Suda BiH kojom su danas zbog silovanja maloljetnice tokom rata na dvadeset godina osuđeni Ostoja i Bosiljko Marković, te im je naloženo da oštećenoj isplate 26.500 KM, pozdravila je danas i TRIAL, nevladina organizacija koja je pružila pravnu podršku preživjeloj svjedokinji i žrtvi u ovom slučaju.
Kako su istakli, kazna koja je danas izrečena preživjelima zapravo utire put prema pravdi za hiljade onih koji su preživjeli ratne zločine.

Naime, do današnje presude u BiH nijedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni uopšte žrtve ratnih zločina, nisu ostvarile prava na naknadu kroz krivični postupak za pretrpljenu štetu, uprkos pravu koje imaju.

Pobjeda žrtava rata u BiHOva neopravdana situacija postojala je uglavnom zbog činjenice da su do sada, sudovi i tužilaštva uvijek preusmjeravali žrtve na građanske parnice, umjesto da se dosuđivanjem naknade štete bave u krivičnom postupku, u skladu sa postojećim zakonskim osnovom. Kao posljedica toga, većina preživjelih koji ne primaju nikakvu pravnu podršku od države jednostavno se odriču svojih osnovnih prava na naknadu, jer postupci ostvarivanja naknade u građanskoj parnici podrazumijevaju otkrivanje njihovih identiteta, koji su često zaštićeni tokom krivičnih postupaka.

Pored toga, građanska parnica proizvodi dodatne finansijske troškove koje mnoge žrtve nisu u mogućnosti platiti. To je razlog zašto je današnja odluka velika pobjeda žrtava rata u BiH.

Pravda je zadovoljena"Novac neće izbrisati bol uzrokovanu onim što su počinitelji uradili, ali je u svakom slučaju ovo vrlo važan dan za našu klijenticu koja je kao maloljetna preživjela ratno silovanje. Za nju je pravda u potpunosti zadovoljena: ona je uspjela ujedno ostvariti pravo na pravdu i pravo na odštetu, te osjetiti satisfakciju zbog iskazanog javnog priznanja patnje koju je pretrpjela", izjavila je Adrijana Hanušić, pravna savjetnica TRIAL-a u BiH.

Oštećenu svjedokinju S-4 višestruko su silovala trojica vojnika, a pošto je iz ruku svojih roditelja istrgnuta kada je imala samo 14 godina. Sve je odmah potom prijavila policiji u Kotor Varoši, ali nikakvog sudskog procesa po tom pitanju nije bilo.

Na koncu, oštećena je od TRIAL-a zatražila pomoć 2012. godine kada je ponovno pokrenula cijeli postupak koji je dvije godine kasnije i rezultirao podizanjem optužnice u ovom predmetu.

Tako je ova nevladina organizacija pozdravila današnju odluku Suda, ali u isto vrijeme pozvala institucije, sudove i tužilaštva da ubuduće olakšaju pristup pravdi za žrtve provodeći već usvojene zakonske odredbe, štiteći žrtve od ponovne traumatizacije i pomažući im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama.

"Nemaju samo počinitelji pravo na besplatnu pravnu pomoć, nego i žrtve zločina i obaveza države Bosne i Hercegovine je da im to pravo osigura", zaključila je Hanušić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: