BiH
114

Nakon presude Markovićima: Odluka Suda BiH je pobjeda i put žrtava ratnih zločina

Piše: E. F.
Adrijana Hanušić
Adrijana Hanušić
Odluku Suda BiH kojom su danas zbog silovanja maloljetnice tokom rata na dvadeset godina osuđeni Ostoja i Bosiljko Marković, te im je naloženo da oštećenoj isplate 26.500 KM, pozdravila je danas i TRIAL, nevladina organizacija koja je pružila pravnu podršku preživjeloj svjedokinji i žrtvi u ovom slučaju.

Kako su istakli, kazna koja je danas izrečena preživjelima zapravo utire put prema pravdi za hiljade onih koji su preživjeli ratne zločine.

Naime, do današnje presude u BiH nijedna žrtva ratnog seksualnog nasilja, kao ni uopšte žrtve ratnih zločina, nisu ostvarile prava na naknadu kroz krivični postupak za pretrpljenu štetu, uprkos pravu koje imaju.

Pobjeda žrtava rata u BiH

Ova neopravdana situacija postojala je uglavnom zbog činjenice da su do sada, sudovi i tužilaštva uvijek preusmjeravali žrtve na građanske parnice, umjesto da se dosuđivanjem naknade štete bave u krivičnom postupku, u skladu sa postojećim zakonskim osnovom. Kao posljedica toga, većina preživjelih koji ne primaju nikakvu pravnu podršku od države jednostavno se odriču svojih osnovnih prava na naknadu, jer postupci ostvarivanja naknade u građanskoj parnici podrazumijevaju otkrivanje njihovih identiteta, koji su često zaštićeni tokom krivičnih postupaka.

Pored toga, građanska parnica proizvodi dodatne finansijske troškove koje mnoge žrtve nisu u mogućnosti platiti. To je razlog zašto je današnja odluka velika pobjeda žrtava rata u BiH.

Pravda je zadovoljena

"Novac neće izbrisati bol uzrokovanu onim što su počinitelji uradili, ali je u svakom slučaju ovo vrlo važan dan za našu klijenticu koja je kao maloljetna preživjela ratno silovanje. Za nju je pravda u potpunosti zadovoljena: ona je uspjela ujedno ostvariti pravo na pravdu i pravo na odštetu, te osjetiti satisfakciju zbog iskazanog javnog priznanja patnje koju je pretrpjela", izjavila je Adrijana Hanušić, pravna savjetnica TRIAL-a u BiH.

Oštećenu svjedokinju S-4 višestruko su silovala trojica vojnika, a pošto je iz ruku svojih roditelja istrgnuta kada je imala samo 14 godina. Sve je odmah potom prijavila policiji u Kotor Varoši, ali nikakvog sudskog procesa po tom pitanju nije bilo.

Na koncu, oštećena je od TRIAL-a zatražila pomoć 2012. godine kada je ponovno pokrenula cijeli postupak koji je dvije godine kasnije i rezultirao podizanjem optužnice u ovom predmetu.

Tako je ova nevladina organizacija pozdravila današnju odluku Suda, ali u isto vrijeme pozvala institucije, sudove i tužilaštva da ubuduće olakšaju pristup pravdi za žrtve provodeći već usvojene zakonske odredbe, štiteći žrtve od ponovne traumatizacije i pomažući im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama.

"Nemaju samo počinitelji pravo na besplatnu pravnu pomoć, nego i žrtve zločina i obaveza države Bosne i Hercegovine je da im to pravo osigura", zaključila je Hanušić.