BiH
0

Nakon pauze nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Nakon pauze, koju je tražio Klub poslanika SDS-a, nastavljena je sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojoj će se poslanici izjašnjavati o Odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda donio je odluku kojom se smjenjuju s dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović, te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, svi iz SDA.

Prilikom razmatranja dnevnog reda poslanik SDA Šefik Džaferović je pitao predsjedavajućeg Doma da li je na sjednicu pozvan predsjedavajući Vijeća ministara BiH i da li će biti prisutan kada bude razmatrana ova odluka.

„Smatramo da ovu tačku nije moguće započeti ukoliko ne bude predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će za govornicom kazati zašto je donio odluku o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA.

Tražim da predsjedavajući Vijeća ministara dođe u salu, imali bismo štogod da ga upitamo i da s njim na ovu temu porazgovaramo“, kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Doma Milorad Živković mu je odgovorio da su imali sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara i da će on obrazložiti svoju odluku, nakon čega će biti otvorena rasprava o tome.

„Predsjedavajući Vijeća ministara će biti tu kada ta tačka dnevnog reda bude aktuelna“, kazao je Živković.

Poslanici će danas, između ostalog, u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači Milorad Živković, Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić te Prijedlog zakona o finansiranju političkih partija, koji su predložili poslanici Niko Lozančić i Nermina Zaimović-Uzunović.