BiH
294

Nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja u BiH: Porodica kreće u pravnu borbu

Piše: A. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon prošlogodišnjeg samoubistva dječaka Mahira Rakovca koji je bio izložen nasilju svojih vršnjaka, Bosnu i Hercegovinu, ali i region posljednjih dana uznemirila je vijest o novom slučaju maltretiranja maloljetnika.

Proteklog vikenda dva maloljetnika na tramvajskoj stanici na Marijin Dvoru u Sarajevu presrela su 14-godišnjeg dječaka inicijala F.M. i tjerala ga da govori vulgarne i pogrdne riječi na svoj i račun majke. Dječak se nije odupirao, pokušavajući se na taj način zaštititi.

"Maltretiranje je počelo prije dvije godine kada su od mog sina ukrali određene stvari (loptu, rukavice, igračke i slično), a onda je krenulo s uvredama i nasiljem. Tada sam pokušala razgovarati s roditeljima te djece i slučaj sam prijavila policiji. Prošle godine su na biciklističkoj trci u naselju Vrbanja njemu i drugaru otekli bicikle uz prijetnju nožem. Od stresa je moj sin dobio bronhitis, jer se nije mogao boriti s njima i teško mu je padala činjenica da se to baš njemu dešava. Uslijedila su verbalna maltretiranja i prijetnje da će ga ubiti, da će nauditi njemu i njegovim najmilijima", izjavila za Klix.ba majka dječaka koji je bio izložen vršnjačkom nasilju.

Majka podsjeća da je njen sin promijenio tri škole, a posljednji put je iz Osnovne škole Isak Samokovlija na Marijin Dvoru prešao u Osnovnu školu Vladislav Skarić na Skenderiji. Njenom sinu vršnjaci nikada problem nisu pravili u školskom dvorištu, nego se sve odvijalo mimo prostora u školi, mada su nastavnici bili upoznati s cijelim slučajem.

Roditelji nisu prepoznali vršnjačko nasilje

U razgovoru za naš portal majka ovog dječaka ističe kako nije prepoznala vršnjačko nasilje nad sinom koje traje već dvije godine, baš kao ni u slučaju Mahira Rakovca.

"Mjesec dana nakon što je krenuo u Osnovnu školu Vladislav Skarić počeo je dobijati prijeteće poruke kako će ga nastaviti maltretirati ukoliko ne bude poslušan. Odlučio je progovoriti tek kada su ga natjerali da za njih nešto ukrade, a on je to odbio. Tada mi je došao i rekao: 'Mama, neću ništa nikada ukrasti, jer ja nisam lopov'. Tada mi je, zapravo i ispričao torturu kroz koju je prolazio dvije godine", kazala je majka.

Sa djetetom je htjela otići u policiju i ponovo prijaviti slučaj, međutim dječak je to odbio rekavši da ne vjeruje da ga policija može zaštititi. Plašio se također da će mu zlostavljači dodatno nauditi ukoliko ih prijavi policiji. Majka je tada otišla u policiju, a u međuvremenu je došla u posjed snimka posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja nad njenim sinom, što je također prijavila.

Porodica kreće u borbu protiv nasilja nad maloljetnicima

Majka 14-godišnjeg dječaka koji je u posljednje dvije godine bio žrtva maltretiranja vršnjaka naglašava da već od sutra kreće u borbu protiv nasilja nad maloljetnicima te podcrtava kako se nikome ne smije ponoviti slično kao njenom sinu i Mahiru Rakovcu.

"Očekujem konkretne odgovore Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade. Ministri nam moraju ponuditi jasnu sliku svega što se dešava u našoj lokalnoj zajednici, ali se i roditelji i ostala udruženja moraju uključiti u akciju. Problem je zakon koji ustvari nemamo, zato i ostale stvari nisu usaglašene, a ići ćemo čak i do Tužilaštva KS", ističe majka čiji su podaci poznati redakciji.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, potvrdio nam je da je 12. juna 2016. godine osoba inicijala I.A. prijavila policiji da je nad maloljetnom osobom izvršeno nasilničko ponašanje na tramvajskoj stanici kod muzeja u Sarajevu.

"Policijski službenici MUP-a KS su izašli na mjesto događaja i utvrdili da postoji osnova sumnje da su se tri maloljetne osobe nasilnički ponašale nad također maloljetnom osobom. Pozvane su da uz prisustvo roditelja pristupe u prostorije MUP-a KS radi ispitivanja i obrade. Donesena je odluka da se poduzmu i primjene mjere zakona o maloljetnicima i predaju u nadležnost Tužilaštva KS. O svemu je obaviješten i kantonalni tužilac", izjavio je Nefić.

Fondacija "Mahir i Aleksa" najavljuje pravnu borbu

Prije nekoliko dana osnovana je i Fondacija "Mahir i Aleksa" koja ima cilj spriječiti nasilje nad maloljetnicima, ponukana slučajevima dječaka koji su prolazili torture. Fondacija izražava zabrinutost za život i zdravlje još jedne žrtve vršnjačkog nasilja u našoj zemlji.

"Uznemirujući sadržaj prikazan na YouTubeu samo je još jedan među brojnim, ali široj javnosti nepoznatim slučajevima bullyinga, koji posljednjih godina u BiH poprima zabrinjavajuće razmjere. Razmjere socio-patološke epidemije. Istovremeno, ovakvo stanje ukazuje na inertnost, nezainteresovanost, nespremnost ali i neefikasnost našeg policijskog, obrazovnog, pravosudnog i sistema socijalne skrbi, budući da je zlostavljanje ovog dječaka prijavljivano od strane roditelja institucijama sistema u nekoliko navrata“, izjavila je za Klix.ba Alisa Mahmutović, inače majka Mahira Rakovca.

Fondacija "Mahir i Aleksa" od odgovornih institucija, prije svega škola, ministarstva obrazovanja, kantonalne vlade, policije i tužilaštva zahtijeva da:

  • Kantonalna vlada KS hitno održi tematsku sjednicu na temu vršnjačkog nasilja u našim školama i javnosti saopšte šta će odgovorna ministarstva i službe preduzeti kako bi ovu socio-patološke epidemiju suzbili i prevenirali;
  • Ministarstvo obrazovanja i nadležni pedagoški zavod i državna agencija provedu stručnu i disciplinsku istragu o ovom slučaju i utvrdi propuste u ponašanju odgovornih u školi, ali i propuste u samom vaspitno-obrazovnom sistemu kojim rukovode;

  • Policija i tužilaštvo s najvećom pažnjom istraže slučaj i pravilno kvalifikuje radnju i posljedice ovog kriminalnog čina i da sa najvećom odgovornošću pristupe istraživanju odgovornosti roditelja nasilnika koji kontinuirano zlostavljaju i vrše nasilje ne samo nad ovom žrtvom već i drugoj djeci.