Crna hronika
71

MUP o pokušaju otmice dječaka: Ovakve slučajeve prijaviti policiji, a ne objavljivati na društvenim mrežama

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je društvene mreže u Sarajevu i ostatku BiH preplavila informacija o pokušaju otmice 15-godišnjeg dječaka, reagovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS.

U nedjelju, 29. maja, na društvenim mrežama je, uz naznaku "PAŽNJA", objavljena informacija u kojoj se navodi da je na području sarajevskog naselja Buća Potok došlo do pokušaja otmice 15-godišnjeg dječaka tako što su ga tri nepoznata muškarca pokušala ubaciti u gepek automobila Toyota karavan te da je dječak uspio pobjeći.

U nastavku ove objave se kaže da su i narednog dana, 30. maja, nepoznate osobe iz istog vozila na kružnom toku Otoka uznemiravali 13-godišnju djevojčicu.

Iako je Muhamed Alispahić, daidža 15-godišnjeg dječaka, za Klix.ba rekao da je slučaj prijavljen, iz MUP-a saopštavaju kako na osnovu izvršenih provjera opisani događaji nisu prijavljeni policijskim službenicima.

"S ciljem provjera pomenutih navoda obavljen je razgovor s osobom koja je objavila pomenutu informaciju, kao i s majkom dječaka koji je sve ovo ispričao. O gore pomenutom obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji je naložio da se poduzmu sve potrebne mjere i radnje kako bi se u potpunosti rasvijetlio ovaj događaj i utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela", stoji u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

MUP KS je apelovao na građane da ovakve i slične događaje odmah prijave policiji, a ne da neprijavljene i neprovjerene objavljuju na društvenim mrežama i na taj način izazivaju uznemirenje javnosti i osjećaj nesigurnosti kod građana.