|

Nakon nasilnog pokušaja ulaska policija radnicima pijace u Tuzli dozvolila obilazak štandova

Nakon nasilnog pokušaja ulaska policija radnicima pijace u Tuzli dozvolila obilazak štandova
2
Piše: A. K.
27.2.2019. u 13:29
29
komentara
2

dijeljenja
Nakon nasilnog pokušaja ulaska policija radnicima pijace u Tuzli dozvolila obilazak štandova Foto: D.Z./Klix.ba
Uviđaj koji su istražni timovi jutros počeli na zgarištu Gradske pijace u Tuzli još uvijek traje, međutim nervoza i neizvjesnost pijačnih trgovaca koji su ostali bez ičega u jednom trenutku je eskalirala.
Naime, grupa njih pokušala je ući na pijacu kako bi provjerila šta je s njihovim nekadašnjim štandovima, a u toj nakani su ih spriječili policajci.

Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, neki trgovci, zbog neizvjesnosti vidno nervozni, pokušali su ući u krug pijace u Tuzli kako bi vidjeli da li je išta ostalo od njihove robe koju su pripremali za proljetnu sezonu, ali to im nisu dozvoljavali policajci koji osiguravaju ovo mjesto.

U tom trenutku došlo je do naguravanja između policajaca i trgovaca, a jedna grupa se uspjela probiti do samog požarišta, ali su ubrzo izvedeni iz pijace.

Vidno uznemireni trgovci od istražitelja zahtijevaju da se ubrza uviđaj te utvrdi tačan uzrok izbijanja vatre.

Trgovce puštaju u pijacu uz nadzor policijeGlasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović je rekao da je u dogovoru s Tužilaštvom TK policija kasnije počela puštati vlasnike štandova na opožarene objekte kako bi eventualno izvukli robu koja nije uništena.

"Sve se radi pod nadzorom i evidencijom policije kako se ne bi dešavale stvari koje mi ne bismo voljeli da se dešavaju. Oni će ulaziti u manjim grupama, po troje ili četvero", naglasio je Arnautović.

Kako smo pisali, uviđaj na mjestu događaja u centru Tuzle traje jutros od devet sati, a obavljaju ga dva kantonalna tužioca, dva vještaka protivpožarne i elektro struke te istražni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona koji su raspoređeni na različitim zadacima.

Milionska štetaArnautović je kazao da još uvije nisu poznati preliminarni rezultati uviđaja koji bi decidno otkrili šta je uzrok izbijanja vatre, s obzirom na to da je riječ o izuzetno kompleksnom predmetu.

"Zasad možemo potvrditi da se radi o uništenih 80-100 štandova, boksova i različitih objekata unutar same pijace. Kada govorimo o nastaloj šteti, dobili smo informaciju od JP Tržnice-pijace da je ulaganje u samu konstrukciju i prateće sadržaje na pijaci iznosilo blizu 400.000 KM. Ako uzmemo u obzir da se opožarena roba i šteta koju su pretrpjeli korisnici štandova mjeri u stotinama hiljada maraka, onda možemo govoriti o milionskoj šteti", rekao je Arnautović.

Trenutno su u toku i saslušanja većeg broja svjedoka, uglavnom očevidaca događaja. U najvećem broju to su korisnici štandova, ali i odgovorne osobe i uposlenici u JP Tržnice-pijace.

Arnautović je kazao da je vještak elektro struke uzeo projektnu dokumentaciju o električnim instalacijama na pijaci i on trenutno vrši različite proračune i analize kako bi mogao donijeti adekvatne zaključke o tome da li bi kvarovi na instalacijama mogli biti uzroci požara.

"Radi se o kompleksnom vještačenju, sada ne bih prejudicirao koliko bi ono moglo trajati. Izuzeti su svi relevantni tragovi u samoj pijaci i oni će biti predmet vještačenja", dodao je Arnautović.

Podsjećamo, jučer oko 11:20 sati na Gradskoj pijaci u Tuzli izbio je požar koji je u cijelosti uništio veći dio objekta. U ovom nemilom događaju povrijeđena je 21 osoba, od čega su tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Na svu sreću, smrtno stradalih nije bilo, a požar je u cijelosti ugašen jučer u kasnim poslijepodnevnim satima.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...