Uoči nove školske godine
209

Nakon najave subvencija za vrtiće u Sarajevu, pojedine ustanove najavile poskupljenja

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon odluke Ministarstva obrazovanje Kantona Sarajevo da od naredne školske godine pohađanje javnih i privatnih vrtića bude subvencionisano sa 200 KM, pojedine predškolske ustanove su najavila povećanja cijene boravka.

Vijest o subvenciji za mališane u predškolskom uzrastu obradovala je roditelje u Sarajevu, međutim neki privatni vrtići su već najavili da će od 1. septembra cijena boravka biti znatno skuplja.

Kako su najavili u jednoj privatnoj predškolskoj ustanovi, zbog "inflacije, trenutnog povećanja cijene nafte, plina, peleta, hrane, higijenskih sredstava, radne snage i repromaterijala", doći će do povećanja cijene cjelodnevnog boravka.

Tako će, kako su najavili, roditelji plaćati boravak za jedno dijete 280 KM, odnosno 220 KM za drugo dijete.

Naida Hota-Muminović, resorna ministrica kaže da Vlada KS trenutno radi na programu za subvencioniranje djece u vrtićima, te da će, u skladu sa tim, propisati uslove kojima se ne može desiti preveliko povećanje cijene boravka.

"Mi ovim programom sufinansiramo porodice, a ne privatne subjekte odnosno vrtiće. To povećanje cijena može biti isključivo u određenom procentu, nikako u nekim drastičnim iznosima. U kontaktu smo sa privatnim vrtićima i jasno stavljamo do znanja da je program sufinansiranja namjenjen za svu djecu u privatnim vrtićima, ali bez mogućnosti povećanja cijene boravka, kako su neki već pokušali uraditi, na 30 posto", naglašava ministrica u razgovoru za Klix.ba

Ona kaže da su i prošle godine imali sličan problem sa privatnim vrtićima kada je određeni broj djece primao subvenciju. Tada su nadležni inspekcijski službenici proveli kontrole i sankcionisali sve one vrtiće koji su odstupali od zakonskih odredbi.

"Prošle godine su neki privatni vrtići, nakon što su djeca dobila subvenciju, povećali cijenu boravka za tu djecu. Inspekcija je tada izrekla prekršajne naloge. Mi ove godine želimo obuhvatiti svu djecu, ali na isti način želimo limitirati nerazumno povećanje cijena boravka. Vlada KS želi ovim sufinansiranjem raditi u interesu roditelja", kaže ministrica.

Također, ministrica Hota-Muminović je najavila da će ubuduće postojati jedan sistem kao baza padataka u kojem će biti evidentirane cijene boravka za prošlu, ovu i narednu godinu; potom, informacije o broju upisane i ispisane djece, liste za sufinansiranje u vrtićima i sl.

Vlada Kantona Sarajevo za sada nije najavila povećanje cijene boravka u javnim predškolskim ustanovama. Kako su nam potvrdili iz Javna ustanova "Djeca Sarajeva", nemaju informaciju niti najavu da će doći do povećanja cijene cjelodnevnog i poludnevnog boravka u njihovim ustanovama.

Cijena cjelodnevnog boravka u JU " Djeca Sarajeva" tako iznosi 160 KM, a poludnevnog boravka 120 KM.