Sarajevo
30

Nakon Janšinog "non papera" o navodnom raspadu BiH na raport kod Komšića stigla ambasadorica Slovenije

S. H.
Ambasadorica Bukinec ispred Predsjedništva BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Ambasadorica Bukinec ispred Predsjedništva BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
U Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na poziv člana Željka Komšića stigla ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac i to nakon što je objavljena informacija da je premijer te zemlje Janez Janša u Brisel uputio "non paper", neslužbeni dokument, koji tretira i budućnost BiH.
Slovenija će od 1. jula ove godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, a Janša navodno planira na dnevni red nametnuti određenu viziju "dovršetka raspada Jugoslavije". To se barem može tumačiti iz non papera koji je uputio u Brisel i koji podrazumijeva promjene granica, a između ostalog i otcjepljenje entiteta RS, kao i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Informaciju o tome šta je sadržaj Janšinog non papera objavio je Politicki.ba te je na osnovu tog saznanja Komšić danas pozvao ambasadoricu Slovenije.

To je jedina tema koja bi trebala biti na stolu. Ambasadorica Bukinec trebala bi se službeno izjasniti o ovom nezvaničnom dokumentu.

Od ranije je poznato da je premijer Slovenije sljedbenik desničarskih i radikalnih ideja, a i jedan je od rijetkih svjetskih državnika koji je neposredno nakon američkih izbora pobjedu čestitao Donaldu Trumpu.