BiH
3

Nakon dva sata rasprave Zastupnički dom FBiH usvojio dnevni red sjednice

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta FBiH tek je nakon dvosatne rasprave usvojio dnevni red današnje vanredne sjednice. Zastupnici su prvo raspravljali i nadmudrivali jedni druge u vezi s tim ko uopće može sazivati sjednicu, kako se odlučuje šta će biti na dnevnom redu, omtome ko može voditi sjednicu i slično.

Već na samom početku današnjeg zasjedanja šef Kluba HDZ-a Marinko Čavara je tražio da se na dnevni red uvrste i izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda te je upozorio da današnja sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom. Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH također je tražio uvrštavanje u dnevni red zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima.

Iz Kluba SBiH, tačnije predsjednik tog Kluba Omer Vatrić je u nekoliko navrata tražio da se zastupnici glasaju o predloženom dnevnom redu i da se ne gubi vrijeme na rasprave te predložio da se sazove nova vanredna sjednica ako ima potrebe za tim.

"Jedino što vama poslovnik dozvoljava je da date na glasanje današnji dnevni red", kazao je Denis Zvizdić iz Kluba SDA dopredsjedavajućoj Miri Grgić koja vodi današnju sjednicu.

Nakon gotovo dva sata rasprave zastupnici su napokon usvojili dnevni red i po hitnom postupku će biti razmatrana tri prijedloga zakona, a to su Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu, Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH i Prijedlog zakona naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.