BiH
3

Nastavljena sjednica Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu je nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je započela početkom juna, a po njenom završetku će početi nova sjednica s veoma obimnim najavljenim dnevnim redom.

U nastavku "stare", poslanici su verifikovali mandat Izudinu Kapetanoviću (Stranka demokratske akcije) umjesto Seada Hasanhodžića, poslanika koji je preminuo u međuvremenu.

Radeći po preostalom dnevnom redu, članovi Predstavničkog doma su odobrili Nacrt zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima, koji je predložila poslanica Saveza za bolju budućnost BiH Aida Čikić. Prigovorila je što ovaj nacrt dolazi na dnevni red osam mjeseci nakon što ga je ona uputila u parlamentarnu proceduru.

Odobren je i Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama s invaliditetom. Moguće je da na dnevnom redu nove sjednice jedna od tema bude zakon o osnivanju fonda za pomoć područjima u Federaciji BiH nastradalim u katastrofalnim majskim poplavama, rekao je Agenciji Fena predsjedavajući Doma Safet Softić.

Takav zakon je i protekle sedmice bio na dnevnom redu, ali podršku nije izrazila većina poslanika, pa je predlagač, Federalna vlada, utvrdila novi tekst i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Za novu sjednicu su po hitnom postupku oficijelno predloženi zakoni za izmjenu i dopunu aktuelnih zakona o Poreznoj upravi FBiH, o matičnim knjigama te o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Zakon o dopuni Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave je predložen po skraćenoj proceduri, za razliku od zakona o unutrašnjim poslovima, koji je u redovnom postupku, kao i zakoni o biocidima i hemikalijama. U nacrtu su predloženi zakoni o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o porezu na dobit, o sudskoj policiji te o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija FBiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH.

Nacrti zakona o premjeru i registraciji nekretnina, o državljanstvu FBiH, o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, kao i Nacrt zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, također su u najavljenom dnevnom redu.

Osim nacrta niza drugih zakona, predloženi su prostorni plan FBiH za period 2008. - 2028. godina, kao i izmjene i dopune Odluke o izradi prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Vranica” za isti period.

Predloženo je i prihvatanje zaduženja po sporazumima između Bosne i Hercegovine i više međunarodnih partnera za realizaciju projekata energetske efikasnosti, razvoja infrastrukture u Goraždu i vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda u BiH.