Izborni zakon BiH
1

Nakon Čovića oglasio se i HDZ BiH: Zašto Schmidt nameće ako je "stabilna vlast"?

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Povodom nametanja Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom se uvode tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH, a koje se odnose na integritet izbornog procesa, oglasio se HDZ BiH.

Kako kažu, izražavaju "duboko žaljenje za posezanjem visokog predstavnika za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Evropskom unijom".

"Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje. Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvješća EU prema BiH kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini".

Bez, kako su istakli, želje da ulaze u pozitivne namjere za poboljšanjem izbornog procesa, tvrde da su "dužni" ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa", kažu iz HDZ-a BiH.

"Nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom. Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije", navode iz HDZ-a BiH.

Pozvali su sve nositelje vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka.

"Da zajedničkom saradnjom i dijalogom vrate procese odlučivanja u okrilje 'legitimno izabranih predstavnika' koji sukladni Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obvezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini", zaključuje se u saopćenju HDZ-a BiH.