Bez kvoruma
21

Nakon cjelodnevne rasprave na prvoj tački prekinuta sjednica Parlamenta BiH

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zbog nedostatka kvoruma prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon isteka pauze koju je zatražio šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović u salu državnog parlamenta vratio se samo 21 zastupnik.

S obzirom na to da kvorum čine 22 zastupnika, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić je, nakon konsultacija sa zamjenicima Borjanom Krišto i Šefikom Džaferovićem, sazvao sjednicu proširenog kolegija.

Sjednica koja je počela jutros u 10 sati prekinuta je na prvoj tački dnevnog reda koja glasi "Usvajanje zapisnika 62, 63 i 10 hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH".

Podsjećamo, državni parlamentarci su na posljednjoj sjednici u ovom mandatu raspravljali o tome na koji način odlučuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nejasnoće su uslijedile nakon što su predstavnici SNSD-a i DNS-a odbili da učestvuju u daljnjem radu Parlamentarne skupštine BiH, ogorčeni činjenicom da je s današnjeg dnevnog reda skinuta njihova inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Neki od zastupnika su nakon toga tvrdili kako ne postoji "kvorum za odlučivanje" s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje dovoljan broj zastupnika iz bh. entiteta RS. Dodatnu pometnju unijelo je i kašnjenje članice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto koja se kasnije nego što je trebalo pojavila u sali državnog parlamenta.

Zastupnik Damir Arnaut kazao je da u Ustavu BiH ne postoji nikakav "kvorum za odlučivanje", već samo kvorum za rad, a koji je postojao i bez zastupnika iz SNSD-a i DNS-a.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je da postoji autentično tumačenje OHR-a i da se iz njega može izvući zaključak da ne postoji kvorum za odlučivanje na današnjoj sjednici.