BiH
0

Nakon Borjane Krišto, mandate predaju i ministri iz dva HDZ-a

SRNA
Dosadašnji ministri u Vladi Federacije BiH iz dva HDZ-a danas će predati mandate visokom predstavniku Valentinu Inzku, saznaje Srna od izvora bliskih ovim strankama.

Prethodno je juče dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat Inzku.

Krišto je u pismu upućenom visokom predstavniku obrazložila da je zahtjev povukla, jer ne želi da bude učesnik u urušavanju pravnog sistema BiH. 

Ona je  ocijenila da je Inckovim nalogom, kojim se privremeno suspenduju odluke Centralne izborne komisije (CIK), koja je jedina nadležna za zakonito provođenje i primjenu izbora, vladavina prava u BiH dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice. 

 Ustavni sud FBiH trebalo je danas  na sjednici zatvorenoj za javnost da razmatra apelaciju Borjane Krišto koja se odnosi na ocjenu ustavnosti konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH, te odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. 

Ustavni sud je 18. marta dobio zahtjeve Borjane Krišto i dosadašnjeg zamjenika federalnog premijera Vjekoslava Bevande. Krišto u zahtjevu traži ocjenu ustavnosti odluka o izboru predsjednika i dva zamjenika predsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i izboru radnih tijela Doma naroda, kao i predsjednika i zamjenika predsjednika Federacije BiH.

U zahtjevu Bevande traži se da Ustavni sud da svoja mišljenja o ustavnosti tih odluka.
Visoki predstavnik Valentin Incko je u nedjelju, 27. marta, privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluka OHR-a o privremenoj suspenziji odluka CIK-a BiH znači da su legalni oni organi vlasti u FBiH čija su imena objavljena u "Službenim novinama FBiH" 21. marta, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu zakonom.

Dom naroda federalnog Parlamenta konstituisan je 17. marta uprkos protivljenju vodećih hrvatskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a Živko Budimir iz HSP-a istog dana izabran je za predsjednika Federacije BiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.

Dosadašnji predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto odbila je tada da preda dužnost Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona.