Aleksandar Džombić
0

"Inzko je izašao iz okvira svog mandata"

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Nalogom da privremeno suspenduje odluke Centralne izborne komisije BiH u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH (FBiH), visoki predstavnik je na najgrublji način izašao iz okvira svog mandata i "demonstrirajući samovolju, pogazio institucije BiH", ocijenio je u izjavi Srni predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić.

"OHR treba da ode iz BiH, a svojom posljednjom odlukom visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, to je više nego ikada i potvrdio", rekao je Džombić.

On je istakao da je visoki predstavnik pokazao da jedan njegov nalog sutra može da poništi čak i rezultate demokratskih izbora i volju naroda, što je, kako je ocijenio, tragično.

"Pravna kvalifikacija za ovu odluku `'da je bila potrebna zbog pravne neizvjesnosti u FBiH` nema uporište, ako se zna da bi Ustavni sud FBiH ove sedmice trebalo da zauzme stav o ovom pitanju. Ili to možda visoki predstavnik već zna kako će presuditi Ustavni sud FBiH?", naveo je Džombić. 

On je istakao da je BiH daleko od demokratije, napretka i razvoja, dok je u ovoj zelji prisutan OHR. 

Visoki predstavnik Valentin Incko suspendovao je danas odluke CIK-a BiH koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH. 

Portparol CIK-a Maksida Pirić potvrdila je da je iz OHR-a stigao nalog kojim se privremeno suspenduju odluke CIK-a koje se odnose na validnost formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. 
Ustavni sud FBiH u srijedu, 30. marta, nakon rasprave bez prisustva javnosti, saopštiće odluku o zahtjevu dosadašnjeg predsjednika FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH. 

Sporni Dom naroda konstituisan je 17. marta kada je Živko Budimir iz HSP-a izabran za predsjednika FBiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.