{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška Inzkovom nalogu o privremenoj suspenziji odluka CIK-a

S
28.3.2011. u 17:44
0
24
Podrška Inzkovom nalogu o privremenoj suspenziji odluka CIK-a
0
Podrška Inzkovom nalogu o privremenoj suspenziji odluka CIK-a
Valentin Inzko
Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojom se privremeno suspenduju odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji BiH, osigurava da federalne institucije mogu funkcionisati i odgovoriti na hitne potrebe i važna pitanja od interesa za sve građane FBiH, saopšteno je Ambasade SAD u BiH.
"Ovom odlukom visokog predstavnika otkloniće se pravne nejasnoće u pogledu statusa izabranih organa vlasti FBiH dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku o ovim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Iz američke Ambasade ističu da podržavaju ovu odluku visokog predstavnika.

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je suspendovao odluke CIK-a BiH koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH.

Portparol CIK-a Maksida Pirić potvrdila je da je iz OHR-a stigao nalog kojim se privremeno suspenduju odluke CIK-a koje se odnose na validnost formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Ustavni sud Federacije BiH u srijedu, 30. marta, nakon rasprave bez prisustva javnosti, saopštiće odluku o zahtjevu dosadašnjeg predsjednika FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH.

Sporni Dom naroda konstituisan je 17. marta, kada je Živko Budimir iz HSP-a izabran za predsjednika FBiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: