{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti

S
28.3.2011. u 15:36
0
15
U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti
0
U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti
Foto: Arhiv
Ustavni sud Federacije BiH u srijedu, 30. marta, nakon rasprave bez prisustva javnosti, saopštiće odluku o zahtjevu dosadašnjeg predsjednika FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH.
Javnost će pisanim putem biti obaviještena u poslijepodnevnim satima, nakon 15.00 sati, saopšteno je iz Ustavnog suda FBiH.

Ustavni sud je 18. marta dobio zahtjeve Borjane Krišto i dosadašnjeg zamjenika federalnog premijera Vjekoslava Bevande. Krišto u zahtjevu traži ocjenu ustavnosti odluka o izboru predsjednika i dva zamjenika predsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i izboru radnih tijela Doma naroda, kao i predsjednika i zamjenika predsjednika Federacije BiH.

U zahtjevu Bevande traži se da Ustavni sud da svoja mišljenja o ustavnosti tih odluka.

Dom naroda federalnog Parlamenta konstituisan je 17. marta uprkos protivljenju vodećih hrvatskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a Živko Budimir iz HSP-a istog dana izabran je za predsjednika Federacije BiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.

Dosadašnji predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto odbila je da preda dužnost Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona.

Centralna izborna komisija BiH 24. marta usvojila je odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko privremeno je suspendovao odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji BiH i odlučio da su legalni novi organi vlasti čija su imena objavljena u Službenim novinama FBiH 21. marta, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: