{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti

S
28.3.2011. u 15:36
0
15
U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti
0
U srijedu odluka o ustavnosti konstituisanja vlasti
Foto: Arhiv
Ustavni sud Federacije BiH u srijedu, 30. marta, nakon rasprave bez prisustva javnosti, saopštiće odluku o zahtjevu dosadašnjeg predsjednika FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH.
Javnost će pisanim putem biti obaviještena u poslijepodnevnim satima, nakon 15.00 sati, saopšteno je iz Ustavnog suda FBiH.

Ustavni sud je 18. marta dobio zahtjeve Borjane Krišto i dosadašnjeg zamjenika federalnog premijera Vjekoslava Bevande. Krišto u zahtjevu traži ocjenu ustavnosti odluka o izboru predsjednika i dva zamjenika predsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH i izboru radnih tijela Doma naroda, kao i predsjednika i zamjenika predsjednika Federacije BiH.

U zahtjevu Bevande traži se da Ustavni sud da svoja mišljenja o ustavnosti tih odluka.

Dom naroda federalnog Parlamenta konstituisan je 17. marta uprkos protivljenju vodećih hrvatskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a Živko Budimir iz HSP-a istog dana izabran je za predsjednika Federacije BiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.

Dosadašnji predsjednik Federacije BiH Borjana Krišto odbila je da preda dužnost Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona.

Centralna izborna komisija BiH 24. marta usvojila je odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH, jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko privremeno je suspendovao odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji BiH i odlučio da su legalni novi organi vlasti čija su imena objavljena u Službenim novinama FBiH 21. marta, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: