Godišnjica masakra u Tarčinu
0

Najmlađa Sanela Horman imala je 12 godina

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje na mjestu masakra, danas je obilježena17 godišnjica od stradanja sedam civila Tarčina, koje je ispred zgrade "Žegrapa" na današnji dan ubila granata ispaljena sa agresorskih položaja iz rejona Hadžića.

Najmađa preminula Sanela Horman imala je 12 godina, a osim nje život su izgubili i 14-godišnji Adnan Aleta i Mustafa Nevesinjac, Adnanova majka Almasa, te njihove komšije Šiniković Tanja, Mujo Svraka i Omer Horman.

  Kod spomen ploče okupile su se delegacija Kantona Sarajevo koju je predvodio ministar  obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, Općine Hadžići na čelu sa načelnikom Hamdom Ejubovićem, te članovi porodica, prijatelji i komšije nevino stradalih stanara zgrade "Žegrapa", koji su još jednom ponovili da se stravični zločini poput ovog ne smiju zaboraviti.

  "Pravi naziv za ovaj zločin je ubistvo. Ovu bolnu istinu o ubistvu naših nevinih sugrađana i najmilijih, kao civilizirani ljudi i svjedoci teških zločina, moramo prenostiti. Sa ovog skupa ne šaljemo poruku osvete, nego tražimo pravdu kako se ovakvo zlo više nikada ne bi ponovilo", istakao je u svom obraćanju prisutnima ministar Kešo.

  Među onima koji su preživjeli najveću tragediju ovog masakra je mještanin Ifet Aleta. U masakru je ostao bez noge, izgubio sina Adnana i suprugu Almasu, a sin Adis bio je teško ranjen.

  "Taj dan bio je najveći napad na Igman. Moji ukućani i komšije nalazili su se u garaži do zgrade gdje su pratili dnevnik u 19:30 sati. Kada je pala prva granata, pedesetak metara od zgrade, ja sam istrčao da ih pozovem da uđu unutra, ali u tom momentu pala je i druga od koje sam izgubio svijest. Nakon operacije sam saznao šta se desilo", ispričao je Aleta.

Iako se zna odakle je granata ispaljena, kaže, još nema pravde za žrtve. Obilježavanje godišnjica masakra i svjedočenja o stradanjima dokumentirana u Uniji civilnih žrtava rata KS, a koja su sastavni dio tužbe protiv Vojske RS, jedine su konkretne aktivnosti koje se poduzimaju.