BiH
60

Najezda bijelih leptirica u Foči

SRNA
Hiljade bijelih leptirica okupirale su prozore i terase stambenih zgrada u Foči, a u noćnim satima njihova meta je ulična rasvjeta.

Nakon što je u maju obrstila hektare hrastove šume, gusjenica žutotrba prešla je u fazu leptirice, koja se u rojevima iz šume preselila u centar Foče.

Građani se žale da ne smiju da otvore prozore i da ne mogu ni da rašire veš na terasi, dok iz Šumskog gazdinstva (ŠG) "Maglić" najavljuju da će razmotriti mogućnost da se u gradu djeluje nekim od sredstava za uništavanje leptirice.

U tom gazdinstvu pojašnjavaju da faza leptirice traje pet do sedam dana, kada se ova štetočina roji i polaže jaja.

"Krajem jula i početkom avgusta ponovo se izležu gusjenice, koje prezimljuju u vrhovima grana", kaže tehnolog za zaštitu šuma u ŠG "Maglić" Vlado Radović.

On je podsjetio da su stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Banja Luke i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji su u junu obišli oštećenu šumu, najavili da će ponovo doći u augustu, kako bi se definisale mjere zaštite.

"Žutotrba je napala čitavo područje BiH, kao i okolne zemlje i veoma brzo se širi. Mjere zaštite su jako komplikovane i mi čekamo uputstva iz Banje Luke", rekao je Radović i dodao da će u Šumskom gazdinstvu ovih dana razmotriti mogućnost da se u gradu djeluje nekim od sredstava za uništavanje leptirice.