BiH
459

Najavljeno trasiranje biciklističke staze od Beograda preko Sarajeva do Dubrovnika

Klix.ba
Na današnjem sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem i ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem, najavljeno je trasiranje biciklističke staze od Beograda preko Sarajeva do Dubrovnika

Biciklistička staza bila bi duga 670 kilometara, a njena gradnja predstavljala bi i prvi takav projekat u Evropi.

Osim tema iz oblasti prometa i komunikacija, fokus razgovora stavljen je na proces digitalizacije, koji je Republika Srbija okončala, zbog čega je ponudila svoju pomoć, odnosno ljude koji su radili na njihovom procesu digitalizacije, a također je razgovarano i o cijenama rominga.

Nadalje, ministar Jusko upoznao je ministra Ljajića s trenutnom situacijom u BiH, a vezano za saobraćajnu infrastrukturu stavljajući poseban naglasak na Okvirnu strategija transporta BiH.

Na ovom bilateralnom sastanku dogovoreno je održavanje sastanka između Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, na kojem bi se razgovaralo o cijenama rominga. Na zajedničkom sastanku trebali bi prisustvovati predstavnici Turske i Albanije koji će biti uključeni u projekat.

Ministar Jusko s oduševljenjem je prihvatio ideju, odnosno projekat koji je spomenuo ministar Ljajić, da zajedno s kolegom iz Hrvatskom rade na trasiranju biciklističke staze koja bi prolazila kroz ove tri države, odnosno od Beograda preko Sarajeva do Dubrovnika,