BiH
6

Šarović i Ljajić najavili otvaranje zajedničkog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je nakon sastanka sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem da će BiH i Srbije u septembru otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo u Istanbulu.

Ljajić je kazao kako je ovo samo nastavak saradnje sa ministrom Šarovićem te da je cilj sastanka bio postizanje bolje ekonomske saradnje BiH i Srbije.

"Tu smo da rješavamo probleme koji postoje posebno kada se radi o slobodnom kretanju roba i to u uslovima kada još postoje necarinske barijere. Nadležne institucije rade da se te barijere otklone kada se radi o izvozu živinskog mesa i proizvoda drugih kompanija iz BiH", rekao je Ljajić

Istakao je da je u interesu i Srbije i BiH da se razmjena roba i trgovina odvija nesmetano jer dosadašnji obim razmjene od milijardu i 500 miliona eura može biti i veći.

"Mislim da će ova godina u tom pogledu biti rekordna. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, dakle veoma važan vanjskotrgovinski partner. Ukupno na četvrtom mjesto poslije Italije, Njemačke i Rusije", kazao je Ljajić

U tom pogledu potpisan je Sporazum o nastupu na trećim tržištima jer i BiH i Srbija su suviše mala tržišta koja se moraju udružiti ako planiraju privlačiti investitore.

"Iz toga je i proizašla ideja da razvijemo ekonomsku trilateralu. Jedno je politička priča i to da dobra politička trilaterala stvara pogodan osnov za razvoj i ekonomije i privrede, ali bez konkretnih ekonomskih rezultata ja mislim da nikakva trilaterala ili bilaterala ne daje nikakav rezultata", kazao je Ljajić

On je nagovijesto da će BiH i Srbije najvjerovatnije u septembru otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo u Istanbulu.

"Predložili smo danas i neke zajedničke projekte iz oblasti turizma i to se prije svega odnosi na biciklističku turu Beograd-Sarajevo-Dubrovnik. Želimo da prikupimo svu dokumentaciju kako bi konkurisali kod EU. Želimo da privučemo i što veći broj kineskih turista pa smo došli na ideju da ponudimo kineskim turističkim operaterima turu putevima Valtera, odnosno da im omogućimo da posjećuju lokacije gdje je sniman film Valter brani Sarajevo", kazao je Ljajić.

Šarović je nakon sastanka kazao da je tema razgovora bila ekonomska saradnja BiH i Srbije te da su zajednički konstatovali da je trend vanjskotrgovinskog bilansa dvije zemlja u izlaznoj putanji i da to pokazuju rezultati za 2015. i prve mjesece 2016. godine.

"Iskoristili smo priliku i da razgovaramo o nekoliko pitanja necarinskih barijera sa kojima se suočavaju privrednici iz BiH prilikom razmjene sa firmama iz Srbije", kazao je Šarović.

Naveo je samo dva primjera i to pitanje izvoza Mitala iz Zenice i suočavanja sa novom uredbom Vlade Srbije koja se odnosi na pitanje čelika. Jedna od tema bio je problem bh. mesoprerađivača bijelog mesa prilikom izvoza u Srbiju, a posebno o barijerama kada su u pitanju laboratorijski nalazi na salmonelu gdje Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo, a BiH jeste.