{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljeno otvorenje azila: Hoće li u Zenici konačno biti riješen problem pasa lutalica?

29.7.2015. u 07:58
0
25
Najavljeno otvorenje azila: Hoće li u Zenici konačno biti riješen problem pasa lutalica?
0
Najavljeno otvorenje azila: Hoće li u Zenici konačno biti riješen problem pasa lutalica?
Azil u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azil za napuštene životinje čija je izgradnja počela u oktobru 2013. godine najesen bi trebao otvoriti svoja vrata čime bi počelo rješavanje problema pasa lutalica u Zenici i okolini.
Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je u otvorenom pismu na oficijelnoj stranici grada Zenica istakao kako je Zenica jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su se od samog početka aktivno uključile u trajno rješavanje pitanja napuštenih životinja, poštujući pritom sve odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i podzakonske akte koji regulišu ovu oblast.

"U tom cilju pokrenut je projekat izgradnje azila za napuštene životinje. Građevinski radovi su završeni, a radovi na vanjskom uređenju su u toku i očekuje se njihov završetak do oktobra ove godine. Istovremeno traju aktivnosti na nabavci opreme za azil, kao i rješavanju načina upravljanja i funkcionisanja, a paralelno se vode aktivnosti i na registraciji napuštenih i pasa sa poznatim vlasnicima kako bismo imali realnu sliku stanja na terenu i bili u stanju aktivno pratiti razvoj događaja", kazao je Smajlović.

On je još dodao kako bi se otvorenjem azila gradska uprava na sistemski način uhvatila u koštac sa složenim komunalnim problemom.

"Svjesni smo da ovo pitanje proizvodi različite reakcije i da postoje dva suprotstavljena gledišta kada je riječ o načinima rješavanja pitanja napuštenih životinja. Upravo iz ovog razloga, Grad Zenica odabrao je jedini ispravan način rješavanja ove osjetljive problematike tako što je u saradnji sa relevantnim domaćim i stranim partnerima poduzeo i poduzima sve potrebne mjere da se ovo pitanje što prije razriješi na zadovoljstvo svih građana Zenice", dodao je Smajlović te pozvao sve građane Zenice na strpljenje, a subjekte koji su uključeni u rješavanje ovog problema da iskažu spremnost i saradnju i sustegnu se od ishitrenih postupaka i neutemeljenih zahtjeva.

Za kraj, prvi čovjek Zenice je istakao da je najvažnije što svi imaju zajednički cilj, a to je da ljudi i životinje u Zenici uživaju najviši nivo sigurnosti i zaštite, ističući da to nije lagan zadatak, te da je za realizaciju toga potrebno najviše strpljenja i podrške kako bi Zeničani bez straha šetali ulicama, a da napuštene životinje budu tetirane na human i dostojanstven način.

Podsjetimo, radovi na izgradnji azila za napuštene životinje počeli su krajem 2013. godine u mjestu Bare-Stranjani, nedaleko od Zenice, a azil će moći primiti blizu 60 napuštenih životinja. Prema planu koji je napravljen 2008. godine, godišnji izdaci za stotinu pasa u azilu iznosili su 150.000 KM, u šta su uračunati svi komunalni troškovi sa platama radnika, te čuvanje pasa i njihovi tretmani. Koliki će izdaci prema novom konceptu iznositi, još uvijek nije poznato.

Izgradnju azila finansirala je Općina Zenica, a trećinu sredstava osigurao je i Program Ujedinjenih naroda za razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi blizu 340.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: