BiH
0

Najavljeno otvorenje azila: Hoće li u Zenici konačno biti riješen problem pasa lutalica?

Piše: E. M.
Azil u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azil u Zenici (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azil za napuštene životinje čija je izgradnja počela u oktobru 2013. godine najesen bi trebao otvoriti svoja vrata čime bi počelo rješavanje problema pasa lutalica u Zenici i okolini.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je u otvorenom pismu na oficijelnoj stranici grada Zenica istakao kako je Zenica jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su se od samog početka aktivno uključile u trajno rješavanje pitanja napuštenih životinja, poštujući pritom sve odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i podzakonske akte koji regulišu ovu oblast.

"U tom cilju pokrenut je projekat izgradnje azila za napuštene životinje. Građevinski radovi su završeni, a radovi na vanjskom uređenju su u toku i očekuje se njihov završetak do oktobra ove godine. Istovremeno traju aktivnosti na nabavci opreme za azil, kao i rješavanju načina upravljanja i funkcionisanja, a paralelno se vode aktivnosti i na registraciji napuštenih i pasa sa poznatim vlasnicima kako bismo imali realnu sliku stanja na terenu i bili u stanju aktivno pratiti razvoj događaja", kazao je Smajlović.

On je još dodao kako bi se otvorenjem azila gradska uprava na sistemski način uhvatila u koštac sa složenim komunalnim problemom.

"Svjesni smo da ovo pitanje proizvodi različite reakcije i da postoje dva suprotstavljena gledišta kada je riječ o načinima rješavanja pitanja napuštenih životinja. Upravo iz ovog razloga, Grad Zenica odabrao je jedini ispravan način rješavanja ove osjetljive problematike tako što je u saradnji sa relevantnim domaćim i stranim partnerima poduzeo i poduzima sve potrebne mjere da se ovo pitanje što prije razriješi na zadovoljstvo svih građana Zenice", dodao je Smajlović te pozvao sve građane Zenice na strpljenje, a subjekte koji su uključeni u rješavanje ovog problema da iskažu spremnost i saradnju i sustegnu se od ishitrenih postupaka i neutemeljenih zahtjeva.

Za kraj, prvi čovjek Zenice je istakao da je najvažnije što svi imaju zajednički cilj, a to je da ljudi i životinje u Zenici uživaju najviši nivo sigurnosti i zaštite, ističući da to nije lagan zadatak, te da je za realizaciju toga potrebno najviše strpljenja i podrške kako bi Zeničani bez straha šetali ulicama, a da napuštene životinje budu tetirane na human i dostojanstven način.

Podsjetimo, radovi na izgradnji azila za napuštene životinje počeli su krajem 2013. godine u mjestu Bare-Stranjani, nedaleko od Zenice, a azil će moći primiti blizu 60 napuštenih životinja. Prema planu koji je napravljen 2008. godine, godišnji izdaci za stotinu pasa u azilu iznosili su 150.000 KM, u šta su uračunati svi komunalni troškovi sa platama radnika, te čuvanje pasa i njihovi tretmani. Koliki će izdaci prema novom konceptu iznositi, još uvijek nije poznato.

Izgradnju azila finansirala je Općina Zenica, a trećinu sredstava osigurao je i Program Ujedinjenih naroda za razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi blizu 340.000 KM.