BiH
0

Najavljena intenzivnija saradnja Kantona i Grada Sarajeva

Sarajevo-x.com
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i članovi Vlade primili su danas u prvu zvaničnu posjetu delegaciju Grada Sarajeva predvođenu gradonačelnikom Alijom Behmenom.

"Ovo je prva zvanična posjeta Vladi Kantona Sarajevo, i to me iskreno raduje, jer smatram da je Grad od prethodne Vlade tretiran kao nevladina organizacija, a bolja saradnja je bez sumnje bila neophodna. Također se nadam kako će ova Vlada izaći na kraj sa svim problemima, te obezbijediti budžet vrijedan poštovanja", istakao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.

Na današnjem sastanku delegacije Kantona i Grada dogovorile su formiranje koordinacionog tijela kako bi se u svim zajedničkim oblastima radilo na traženju boljih rješenja i stvaranja uslova za bolji život građana, jer se mnogi infrastrukturni projekti ne mogu razdvojiti po nivoima vlasti.

Premijer Musić je podsjetio da su na nivou Kantona u toku razgovori o utvrđivanju budžeta za ovu godinu, te istakao kako nova Vlada funkcionira na bazi apsolutnog koncenzusa.

"U ovih 14 dana održane su dvije sjednice i obrađeno oko trideset tačaka dnevnog reda, što zasigurno nije za potcijeniti. Nema sumnje kako smo došli u vrijeme jedne složene finansijske situacije, a moramo što prije realizovati izradu budžeta, uz obavezu da nastavimo investicije koje su ranije započete. Ovo je godina maksimalne štednje i stabilizacije budžeta", naglasio je premijer Musić, te dodao kako je neophodno sprovesti presudu Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđena povreda prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu od strane Kantona.

Kada je u pitanju finansiranje Grada putem kantonalnih grantova, premijer Musić je istaknuo da nemamo pravo da budemo jedini Kanton u Federaciji BiH koji nema usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Naglasio je da će učiniti sve da se ti zakoni što prije nađu na dnevnom redu Skupštine KS-a.

Premijer Musić je informisao prisutne kako je u toku izrada Prostornog plana Kantona Sarajevo 2003 – 2023. godine, te kako će Vlada Kantona Sarajevo punim kapacitetom podržati razvoj Grada i truditi se da mu u svim aktivnostima bude podrška.

"Mislim da su ovi razgovori odličan metod rada, jer nam je potrebna bolja i konstruktivnija saradnja sa svim nivoima vlasti, jer nam je u interesu da nas građani dožive kao njihove predstavnike, a ne kao predstavnike pojedinih političkih partija", rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić, te naglasio značaj budućih projekata, posebno iz oblasti energetske efikasnosti.

"Pred nama je nova građevinska sezona, koju ne smijemo dočekati nespremni, a u naredne dvije godine planiramo riješiti probleme saobraćaja u mirovanju, 12 transfezalu, završiti izgradnju Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu kroz koji dnevno prođe više od 6.000 ljudi", najavio je premijer Musić.