29 godina poslije...
49

Nailu Kajeviću je '93. u Štrpcima ubijen brat: Cijeli događaj i otmica su planski osmišljeni

S. Š.
Prošlo je 29 godina od ratnog zločina u Štrpcima, a počinitelji su kaznu dobili danas
Prošlo je 29 godina od ratnog zločina u Štrpcima, a počinitelji su kaznu dobili danas
Nail Kajević je prije 29 godina na putovanje vozom ispratio svog brata Nijaza kojeg su 27. februrara 1993. godine otela i ubila sedmorica pripadnika srpske vojske općine Rudo, a koje je jutros Sud BiH osudio na po 13 godina zatvorske kazne.
Sud BiH je danas prvostepenom presudom Obrada i Novaka Poluga, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Miodraga Mitrašinovića, Dragana Šekarića i Olivera Krsmanovića proglasio krivim i osudio na po 13 godina zatvora zbog ratnog zločina u Štrpcima 27. februara 1993. godine kada je otmicom i ubijanjem stradalo 20 putnika većinom iz Prijepolja, Bijelog Polja, Priboja i Podgorice.

Među njih 20 bio je Nijaz Kajević koji je tada imao 30 godina.

Njegov brat Nail Kajević, koji danas živi i radi u Prijepolju, u razgovoru za Klix.ba kaže da je cijela otmica bila planirana i iscenirana, a sve kako bi se Bošnjaci sa teritorije Sandžaka istrijebili.

"Sedam lica je dobilo po 13 godina, a Luka Dragičević je po komandnoj dužnosti oslobođen prvostepenom presudom Suda BiH jer kao Tužilaštvo BiH nije dokazalo njegovu krivicu iako je jasno da je on bio obaviješten, da je imao naredbe od Vojske RS i Ratka Mladića da onemogući navodni dolazak iz Sandžaka i kako bi se spriječilo njihovo učestvovanje na ratištima na teritoriji BiH", kaže Nail Kajević.

Kaže da on, zajedno sa ostalim porodicama žrtava, nije zadovoljan time što je, sudskom presudom, ispalo da su nalogodavci manje odgovorni nego počinioci.

"Ono što mi, kao porodice, nismo zadovoljni, jeste institucionalizacija. Neposredni počinioci, u odnosu na nalogodavce i organizatore, su manje odgovorni", kaže on.

Nastavlja dalje da su sa otmicom putnika u vozu na relaciji Beograd - Bar, a na stanici Štrpci, bili upoznati i radnici Željeznice SR Jugoslavije, policijski službenici, komandiri.

"Cijeli događaj je bio zamišljen i isplaniran da se ne otkrije, ali kada je Drina počela da izbacuje posmrtne ostatke, potom rekonstrukciom hidrocentalne Perućac, nađeni su posmrtni ostaci", kaže Nail Kajević, te dalje priča:

"Vidjelo se da je otmica bila organizovana, planirana i mjesec dana prije toga, da je o tome raspravljao i sam vrh, Željeznice Jugoslavije, policija užičkog regiona, general Željko Kuzmanović i general užičkog korpusa Dragoljub Ojdanić, načelnik policije Užica Boško Petrić i komandir Đorđe Kerić. Sve to govori da je otmica isplanirana detaljno, a da je cilj bio iseljavanje Bošnjaka sa teritorije Sandžaka", rekao nam je on.