Kanton Sarajevo
109

Naida Hota Muminović: Nastavnici koji ne žele štrajkovati izloženi su pritiscima i prijetnjama

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je najavljeno da će od sutra u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo početi štrajk prosvjetnih radnika te učenici neće imati prva dva časa u prvoj i drugoj smjeni oglasila se resorna ministrica Naida Hota Muminović.
Ona je kazala da je u toku dana primila niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati.

"Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji, pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja", istakla je Hota Muminović.

Podsjetila je da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

"Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra. Istina je da im je plata od 1. marta uvećana za 10 posto, a od 1. januara bit će uvećana za dodatnih dva posto i neće biti umanjena od septembra", kazala je Hota Muminović.

S druge strane, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo Saudin Sivro najavio je da štrajk prosvjetnih radnika u osnovnim školama počinje od sutra.