{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrađeni najbolji radovi za Međunarodni dan okoliša

5.6.2012. u 14:32
21
0
Nagrađeni najbolji radovi za Međunarodni dan okoliša
21
Nagrađeni najbolji radovi za Međunarodni dan okoliša
Danas je, povodom Međunarodnog dana okoliša, u Sarajevu održana ceremonija proglašenja pobjednika i svečana dodjela nagrada povodom školskog takmičenja "Moja lokalna zajednica i zelena energija za budućnost".
Prvo mjesto i 2.000 KM osvojio je rad "Proizvodnja hidrogena iz biomase" učenica Tursko-bosanskog Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, dok je za rad "Eko i bio, moralna načela budućnosti" Gimnazija Marko Marulić iz Tomislavgrada osvojila drugo mjesto i 1.500 KM. Treće mjesto osvojio je projektni prijedlog Tehničke škole iz Gradiške, koji će nagradom od 1.000 KM učestvovati u nabavci kotla na biomasu za Dom za nezbrinutu djecu u Gradiški.

"U školskom takmičenju je učestvovalo 36 srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine, učenici su se mogli izraziti kako su željeli, a sve u cilju prikazivanja svoje lokalne zajednice u budućnosti kao održive zajednice koja koristi energiju iz obnovljivih izvora” izjavila je Amila Selmanagić-Bajrović, voditeljica Biomass projekta.

Školsko takmičenje je realizovano u okviru Projekta zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Projekt Zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u BiH (Biomass projekt) teži smanjenju efekata klimatskih promjena promovisanjem upotrebe energije iz biomase, putem zamjene kotlovnica na fosilna goriva kotlovnicama na biomasu u sektoru obrazovanja u regiji Srebrenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: