biznis
0

Predstavljen projekt "Drvna biomasa za održivu budućnost"

FENA
Nekoliko lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH) uključeno je u kampanju u sklopu projekta "Drvna biomasa za održivu budućnost", a odabrane su na osnovu potencijala za iskorištavanje energije iz biomase.

Pored zamjene postojećih kotlova za grijanje prostora u osnovnim školama u regiji Srebrenice, u kampanju podizanja javne svijesti o značaju biomase uključeni su i Livno, Fojnica, Maglaj i Gradiška.

O značaju upotrebe drvne biomase kao alternativnog goriva sadašnjim sistemima grijanja, danas je govorio koordinator klastera za energiju i životnu sredinu u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH Goran Vukmir.

UNDP/GEF projekt zapošljavanja i sigurnog snabdijevanja energijom korištenjem biomase u BiH teži smanjenju efekata klimatskih promjena promoviranjem upotrebe energije iz obnovljivih izvora – drvne biomase, putem zamjene kotlovnica na fosilna goriva s kotlovnicama na biomasu, u sektoru osnovnog obrazovanja u regiji Srebrenica.

Vukmir je rekao da je cilj smanjenje emisije štetnih gasova iz trenutnih postrojenja za grijanje, upotreba lokalnih resursa, a ne uvoznih, te zapošljavanje radne snage na aktivnostima prikupljanja i pripreme biomase, te jeftinije i bolje grijanje.

U prilog ekonomskoj i društvenoj opravdanosti ovog projekta, on je naveo da proračun za ovaj pilot-projekt pokazuje da se s investicijom od 50.000 eura može ostvariti ušteda na godišnjem nivou za troškove energije i do 20.000 eura, a da kvalitet grijanja bude bolji.

Ovaj projekt, vrijednosti milion dolara, finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a provodi ga UNDP, a podržali su ga danas i ministri u Vladi RS-a.

Trenutno se provodi promotivna kampanja koja će trajati do kraja juna.