{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nadam se implementaciji presude Evropskog suda'

F
26.1.2010. u 19:50
0
6
'Nadam se implementaciji presude Evropskog suda'
0
'Nadam se implementaciji presude Evropskog suda'
Nijedna politička partija u BiH i nijedan konstitutivni narod nemaju razloga za strah od implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava koji je osudio diskriminatorske odredbe Ustava BiH prema "ostalima" kada su u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra jedan od podnosilaca tužbe, predstavnik romske zajednice Dervo Sejdić.
Govoreći danas u Sarajevu na javnoj tribini "Ostali", Sejdić je rekao da očekuje uspjeh u njenoj implementaciji.

- Kad započnem nešto da radim, ja se nadam uspjehu. Tako i za ovu sudsku presudu očekujem da će ona zaista biti implementirana. Pitanje je vremena, rekao je on, dodajući da iz evropskih krugova stižu ozbiljna upozorenja da do narednih općih izbora u oktobru budu uklonjeni ti nedostaci.

Sejdić ipak ne misli da će stvari ići jednostavno s obzirom na sva politička dešavanja u BiH, ali smatra da nijedna politička partija i nijedan konstitutivni narod nema razloga za strah od izmjene Ustava i Izbornog zakona u ovom pravcu.

- To je prije svega normalna stvar da smo svi isti. Ne vidim razloga da oni treba da se uplaše ili da to odlažu. Prije svega ne bi trebali odlagati, jer je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pod upitnikom u slučaju neiplementacije, a onda to povlači mnoga druga pitanja, uključujući liberalizaciju viznog režima i uopće integraciju BiH u Evropsku uniju, kazao je Sejdić.

Osim svog pravnog uznačaja, odluka Evropskog suda za nacionalne manjine u BiH znači korak bliže u njihovoj integraciji u bh. društvo, a posebno se to odnosi na Rome.

- Dobio bi se, u duši čovjeka, taj osjećaj ravnopravnosti i onda bi se u potpunosti moglo pričati o poštovanju Evropske konvencije o ljudskim pravima u onom smislu da svi ljudi imaju pravo da biraju i budu birani, rekao je Sejdić.

Ova presuda otvorila je i mnoga pravna pitanja koja se odnose na daytonsku BiH, smatra profesorica sa Pravnog fakulteta u Sarajevu Jasna Bakšić-Muftić.

- Otvorila je pitanje organizacije države BiH, a i pitanje političkog predstavljanja, odnosno da li su najviši politički zvaničnici predstavnici određenih etničkih grupa ili dolaze iz tih etničkih grupa u cilju ravnomjerne zastupljenosti, kazala je ona.

Bakšić-Muftić dalje naglavaša da je presuda otvorila i pitanje izbornog sistema koji će se morati mijenjati.

Po njenim riječima, presuda je očekivana i logična, ali je sada pitanje političke volje, odnosno da li su još uvijek opravdani oni razlozi za ograničavanje ljudskih prava koji su se u postkonfliktnom vremenu tolerirani da bi ovakva konstrukcija mogla opstati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: