BiH
5

Nacrt budžeta Općine Centar upućen u javnu raspravu

FENA
Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo na današnjoj sjednici u tridesetodnevnu javnu raspravu uputilo je ovogodišnji Nacrt budžeta u iznosu od 24.273.800 KM.

Na samom početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda načelnik Općine Centar Dževad Bećirević izrazio je nadu da će ovogodišnji budžet biti po mjeri građana ove općine.

Vijećnici su ukazali i na to da postoji nekih tehničkih nejasnoća u budžetu te da ima mnogo brojeva koji svima nisu jasni zbog toga što nisu ekonomski stručnjaci, upozoravajući da bi pojedine stavke u budžetu trebale biti jasnije obrazložene.

Kako je pojasnio pomoćnik načelnika za finansije Fahrudin Kurtović u budžet je ugrađeno samo ono što se očekuje da će se prikupiti u vidu prihoda za 2013. godinu.

Budući da je vijećnik Slaven Kovačević (Socijaldemokratska partija BiH) upitao zašto je budžet za oko 15 miliona KM manji u odnosu na 2012. godinu, Kurtović je pojasnio da je nacrt budžeta urađen u decembru te nisu postajali jasni pokazatelji šta će se moći prenijeti u 2013. godinu, a nije napravljen ni zavšni račun.

Najavio je da bi u prijedlogu budžeta trebala biti uračunata i prenesena sredstva.

Prema Nacrtu budžeta za 2013. godinu planirani su prihodi od poreza u iznosu od 4,57 miliona KM, neporezni prihodi među kojima su poduzetničke aktivnosti, naknade, takse te prihodi od pružanja javnih usluga, cestovne naknade, posebne naknade i novčane kazne u iznosu od 15.515.000 KM, a planirane su i tekuće potpore u iznosu od 4.188.800 KM.

Kada su u pitanju rashodi za plaće i naknade zaposlenih bit će utrošeno 6.567.313 KM, dok će za kapitalne izdatke biti izdvojeno 7.835.100 KM, tu su još i planirana sredstva za pomoć nevladinim organizacijam, javnim preduzećima i tako dalje.

Nakon provedene javne rasprave pred vijećnicima će se naći i prijedlog budžeta za ovu godinu.