BiH
143

Nacionalni park Una dobio Evropski certifikat za održivi razvoj

Klix.ba
Nacionalni park Una (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nacionalni park Una (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evaluacijski komitet Europark federacije, nakon održanog sastanka u Düsseldorfu donio je odluku da se Evropski certifikat za održivi razvoj dodijeli Nacionalnom parku Una.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta "Parkovi Dinarskog luka" 16 parkova u regiji učlanila u Europark Federaciju te time potaknula parkove da se nominiraju za certifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka.

“Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu – naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiranje dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju i uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona", kazao je Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Nacionalni park Una prvi je park u Bosni i Hercegovini koji je predao nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam. Jedan od najznačajnijih koraka kod nominiranja parka za certifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve dionike.

Podršku radu Nacionalnog parka Una dao je i grad Bihać i to kroz konkretnu novčanu podršku u 2014.godini od 100.000 KM, regresiranje doprinosa za ugostiteljske radnje u NP Una u iznosu od 30.000 KM i uređenju infrastrukture u naseljima Orašac, Kulen Vakuf i Martin Brod.

"Podrška ide i u budžetu 2015.godine za NP Una i to 150.000 KM za kupovinu kuće za upravnu zgradu u Kulen Vakufu čime želimo sjedište prebaciti u ovo naselje koje je i centar nacionalnog parka. Za grad Bihać nacionalni park je strateško preduzeće i nadamo se da će i osnivač povesti više računa o parku jer je za nas Una najveći turistički potencijal. Čestitke menadžmentu na dobivenom priznanju koje je korak naprijed u razvoju parka i turističke ponude Bihaća", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Dodjela Evropskog certifikata za održivi turizam Nacionalnom parku Una biti će svečano upriličena u Evropskom parlamentu u Briselu 11. decembra 2014. godine.