Novoizabrana ministrica Memić
0

"Naći rješenje da porodilje dobijaju punu platu"

Sarajevo-x.com
Velida Memić
Velida Memić
Novoizabrana ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić, po zanimanju diplomirani pravnik, najveći dio svog radnog vijeka provela je obavljajući dužnost sudije za prekršaje u Općinskom sudu za prekršaje Ilidža, u kojem je pored sudijske funkcije obavljala i dužnost predsjednika Suda. Govoreći o prioritetima ministarstva na čijem je čelu, Memić je istakla da su to socijalna politika, zaštita građana i problem nezaposlenosti.

"Posebnu pažnju ovo ministarstvo posvetit će zaštiti najosjetljivijih i najranjivijih kategorija građana Kantona Sarajevo i to: djece, starih lica i osoba sa invaliditetom, te im u saradnji sa nevladinim sektorom kroz realizaciju projekata pružati dodatnu zaštitu", kazala je u intervjuu za web-stranicu Stranke demokratske akcije.

"U cilju povećanja nataliteta, u narednom periodu aktivnosti Ministarstva bit će usmjerene na stvaranje pretpostavki za bolju zaštitu porodice sa djecom, što se prvenstveno odnosi na majke-porodilje. U tom smislu pokušat ćemo iznaći rješenje da majke-porodilje u radnom odnosu za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta dobivaju punu plaću, kao i zaštitu porodica u kojima se rode blizanci, trojke i više djece", istakla je ministrica.

"Rješavat ćemo pitanje stambenog zbrinjavanja osoba i porodica u stanju socijalnih potreba, jer je iz pokazatelja sa kojima raspolažemo evidentano da značajan broj domicilnog stanovništva u stanju socijalne potrebe nema riješeno stambeno pitanje ili je isto neadkvatno riješeno", dodala je, između ostalog, Memić te navela da je u novembru 2010. 11,39 posto građana Kantona Sarajevo, ili 49.230 njih, bilo korisnicima nekog oblika materijalne zaštite.