|

"Naći rješenje da porodilje dobijaju punu platu"

"Naći rješenje da porodilje dobijaju punu platu"
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 12:05
36
komentara
0

dijeljenja
"Naći rješenje da porodilje dobijaju punu platu" Velida Memić
Novoizabrana ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić, po zanimanju diplomirani pravnik, najveći dio svog radnog vijeka provela je obavljajući dužnost sudije za prekršaje u Općinskom sudu za prekršaje Ilidža, u kojem je pored sudijske funkcije obavljala i dužnost predsjednika Suda. Govoreći o prioritetima ministarstva na čijem je čelu, Memić je istakla da su to socijalna politika, zaštita građana i problem nezaposlenosti.
"Posebnu pažnju ovo ministarstvo posvetit će zaštiti najosjetljivijih i najranjivijih kategorija građana Kantona Sarajevo i to: djece, starih lica i osoba sa invaliditetom, te im u saradnji sa nevladinim sektorom kroz realizaciju projekata pružati dodatnu zaštitu", kazala je u intervjuu za web-stranicu Stranke demokratske akcije.

"U cilju povećanja nataliteta, u narednom periodu aktivnosti Ministarstva bit će usmjerene na stvaranje pretpostavki za bolju zaštitu porodice sa djecom, što se prvenstveno odnosi na majke-porodilje. U tom smislu pokušat ćemo iznaći rješenje da majke-porodilje u radnom odnosu za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta dobivaju punu plaću, kao i zaštitu porodica u kojima se rode blizanci, trojke i više djece", istakla je ministrica.

"Rješavat ćemo pitanje stambenog zbrinjavanja osoba i porodica u stanju socijalnih potreba, jer je iz pokazatelja sa kojima raspolažemo evidentano da značajan broj domicilnog stanovništva u stanju socijalne potrebe nema riješeno stambeno pitanje ili je isto neadkvatno riješeno", dodala je, između ostalog, Memić te navela da je u novembru 2010. 11,39 posto građana Kantona Sarajevo, ili 49.230 njih, bilo korisnicima nekog oblika materijalne zaštite.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...