Šuplje granice
4

Načelnik Rudog: Na mnogo mjesta je moguće ilegalno preći u Srbiju, ali su patrole vrlo aktivne

Piše: I. Č.
Rato Rajak
Rato Rajak
Regionalni put koji vodi iz Rudog, proteže se dužinom od četiri kilometra kroz teritorij Srbije, pa opet vodi u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Ustibar pa dalje prema međunarodnom graničnom prijelazu Uvac, u fokusu je javnosti otkako ga je problematizirao Saša Magazinović. Načelnik Opštine Rudo Rato Rajak objasnio je za Klix.ba da ima na hiljade ilegalnih prijelaza, ali da je policija aktivna.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je objavio videosnimak u kojem se vidi kako, koristeći navedeni regionalni put, automobilom prelazi razgraničenje Bosne i Hercegovine i Srbije bez ikakvih kontrola ili provjera, pri čemu napominje da se, koristeći navedenu rutu, može otići bilo gdje u unutrašnjost Srbije za šta je neophodno ne više od obične Lade Nive.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Načelnik Opštine Rudo Rato Rajak objasnio je za Klix.ba da je riječ o regionalnom putu, na kojem ne može biti nikakva granična rampa, niti kontrola.

"Nakon četiri kilometra vožnje kroz Srbiju se opet vraćate u Bosnu i Hercegovinu. A sa tog puta nigdje ne možete skrenuti, tu ste gdje jeste. Samo granična policija Srbije povremeno zaustavlja automobile, kontroliše transport, prijevoz roba i putnika. A na tom mjestu inače nema nikakav zvaničan punkt", rekao je Rajak.

Napomenuo je da su, inače, u tom dijelu Bosne i Hercegovine tačno definisani granični prijelazi koji se mogu koristiti, a da je sve ostalo nelegalno.

"Iz nekih dijelova opštine Rudo moguće preći pješke preko rijeke Uvac, što može da uradi svaki ilegalac. Postoji hiljadu mjesta na kojima možete tako preći. Da li je moguće da granična policija, sa obje strane, pokrije svaki pedalj razgraničenja - to ne znam. Ali znam da su vrlo aktivne granične patrole i sa jedne, i sa druge strane. Pogotovo u posljednjem periodu zbog migracionih kretanja", kazao je Rajak za Klix.ba.

Na pitanje da li je moguće da se automobilom iz tog dijela Bosne i Hercegovine ode u unutrašnjost Srbije, ili obratno, Rajak odgovara da je to vrlo teško.

"Da li je moguće da se pređe rijeka Uvac mimo zvaničnog prijelaza, sigurno da jeste. Imate vi tu i ostataka nekoliko visećih mostića, nekoliko relacija na dionici toka Uvce gdje je jako nizak vodostaj, gdje se može pregaziti voda u čizmama i preći iz jedne u drugu državu. Sa automobilom je to teško iz ovog dijela Bosne i Hercegovine", kazao nam je načelnik Opštine Rudo.

Napomenuo je da je siguran da će, ukoliko se potrudi, iz opštine Priboj bez ikakvih problema preći u Srbiju, ali da ne zna da li će ga tamo sačekati granična policija i da li će imati probleme zbog toga.

"U svakom slučaju je granična policija i jedne i druge države vrlo aktivna. Ovo je široka granica, kroz geografski vrlo specifičan teren, koji je teško pokriti apsolutno. Ali takvih granica imate svugdje u svijetu. Patrole su vrlo angažovane. Naravno, one i sa jedne i sa druge strane imaju saznanja o licima koja žele zloupotrijebiti ilegalne prelaske", objasnio je Rajak.

Iz Granične policije BiH saopćeno je da se putna komunikacija u tom dijelu proteže neposredno uz državnu granicu koju na više mjesta presjeca, a koja još uvijek nije definitivno određena niti je o tome zaključen Sporazum između dvije zemlje.

"Ipak bitno je istači da na ovoj komunikaciji ne postoje drugi kategorisani putevi kojima bi se moglo otići dublje u teritoriju Republike Srbije i na taj način izbjeći granična kontrola", navodi glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Prema riječima Rate Rajaka, navedeni regionalni put, odnosno tranzitno područje, jeste specifičnost tog dijela Bosne i Hercegovine, što, uostalom, postoji svugdje u svijetu.

"Zato smo mi u ovoj priči u vezi razmjene teritorija ponudili varijantu da nam se za jedan manji dio, koji bi se oduzeo od nas, upravo dodijeli dio mjesne zajednice Sjeverin, koja pripada opštini Priboj u Srbiji, a kroz koju upravo prolaze ova četiri sporna kilometra regionalnog puta. Dakle, da bi u potpunosti bio u sastavu Bosne i Hercegovine i da ne bi imali ovih specifičnosti", kazao je Rajak za Klix.ba, izrazivši sumnju da će išta od toga biti.