BiH
8

Načelnik Općine Ilidža dobitnik Zlatne povelje Internacionalne lige humanista

FENA
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić proglašen je liderom lokalne samouprave u BiH i uručena mu je Zlatna povelja Internacionalne lige humanista.

Memiću je nagradu u ime ILH-a uručio predsjednik Vijeća Martin Raguž na prvoj sjednici Vijeća lidera lokalne samouprave odabranih po kriterijima istraživačkog projekta "Rad lokalnih organa samouprave u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi".

"Na osnovu ovog istraživanja provedenog u BiH zaključeno je da je Općina Ilidža primjer lokalne samouprave, koja pokazuje kakvi se blistavi rezultati mogu postići ako se na čelu nalazi čovjek sa pobjedničkom vizijom", navodi se u saopćenju iz Press službe Općine Ilidža.

U Zlatnoj povelji ILH-a navodi se kako je Senaid Memić "veoma praktična i realistična osoba, jakog karaktera i organizacionih sposobnost. Dobar je stručnjak u svome poslu sa pozitivnim stavom i iskustvom".

Na temelju širokog empirijskog istraživanja, ocjena i mišljenja građana, provedenog u svim mjesnim zajednicama Općine Ilidža, dodatnih ispitivanja u okviru projekta "Rad lokalnih organa vlasti sukladno Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi", rad načelnika ocjenjen je veoma pozitivno, tako da je odlučeno da mu se i dodjeli najveće priznanje.

Kao domaćin, Općina Ilidža, dala je svoj doprinos u organizaciji i realizaciji ove značajne manifestacije na kojoj su razmjenjena iskustva, analizirani rezultati u radu lokalne samouprave u 22 općine čitave BiH.

Prisutnima su se obratili Vladimir Premec, predsjednik Etičkog komiteta Internacionalne lige humanista, Martin Raguž, u svojstvu predsjednika Vijeća lidera lokalne samouprave, Mirko Pejanović, predsjednik Stručno-znastvenog vijeća projekta Internacionalne lige humanista o radu lokalne samuoprave, te generalni sekretar ILH-a Zdravko Šurlan.

Gosti su bili upoznati s radom tri lokalne samouprave: Općine Prozor-Rama, Općine Laktaši i Općine Ilidža.

Ovom prilikom načelnici su potpisali i Zajedničku izjavu lidera lokalne samouprave.