{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Načelnik Općine Centar Sarajevo uputio čestitku povodom početka nove školske godine

F
31.8.2015. u 14:59
6
16
Načelnik Općine Centar Sarajevo uputio čestitku povodom početka nove školske godine
6
Načelnik Općine Centar Sarajevo uputio čestitku povodom početka nove školske godine
Dževad Bećirević (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević uputio je čestitku povodom početka nove školske godine.
"Prvi dan škole sigurno je jedan od najsretnijih dana za sve prvačiće, ali i njihove roditelje. To je dan koji naši najmlađi nikada neće zaboraviti. Susreću se sa novim prijateljima, učiteljicama i učiteljima, iskustvima i obavezama. Želim vam mnogo sreće i uspjeha u školovanju, a Općina Centar Sarajevo bit će uz vas", istakao je Bećirević u čestitki.

Nakon drugog upisnog roka u augustu, u prvi razred školske 2015/2016. godine, u 11 osnovnih škola na području općine Centar, upisan je 651 prvačić. U prvom upisnom roku u aprilu, za školsku 2015/2016. godinu u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 632 djece, 322 djevojčice i 310 dječaka. U odnosu na aprilski upisni rok, u augustu je upisano još 19 učenika. Broj upisanih učenika u ovoj školskoj godini je za 7,13 posto manji u odnosu na broj upisanih u školskoj 2014/2015. godini, kada je upisan 701 učenik.

Prema evidenciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar, u školskoj 2015/2016. godini najviše učenika, njih 151 pohađat će prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Osnovnoj školi Katoličkog školskog centra. U školu "Isak Samokovlija" upisano je 90 djece, a u OŠ "Safvet-beg Bašagić" 76. Osnovnu školu "Alija Nametak" pohađat će 64 prvačića, školu "Musa Ćazim Ćatić" 57, OŠ "Nafija Sarajlić" 56, a u školu "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" je upisano 45 djece.

U Osnovnu školu "Hasan Kikić" upisano je 40 mališana, u školu "Silvije Strahimir Kranjčević" 30, a u školu "Vladislav Skarić" 24 djece. Najmanji broj prvačića, njih 18 upisano je u Osnovnu školu "Hasan Kaimija".

Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno za djecu uzrasta od šest do petnaest godina. U osnovnu školu upisuju se djeca koja su do 1. marta 2015. navršila pet i po godina života.

Općina Centar tradicionalno realizuje projekat nabavke školskih torbi i pribora za prvačiće, a u ovoj godini za ovu namjenu iz budžeta Općine izdvojena je 31.000 KM, saopćeno je iz te općine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: