{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I ove školske godine u Novom Gradu broj prvačića u porastu

26.6.2015. u 16:25
0
12
I ove školske godine u Novom Gradu broj prvačića u porastu
0
I ove školske godine u Novom Gradu broj prvačića u porastu
Foto: Ilustracija
Broj upisanih prvačića u novogradskim osnovnim školama je i ove godine u porastu. U prvom upisnom roku u prvi razred osnovne škole za školsku 2015/2016. godinu u 14 osnovnih škola u Novom Gradu upisan je 1.091 prvačić, odnosno 13 učenika više nego u prvom upisnom roku u školskoj 2014/2015. godini, kada je u prvi razred upisano 1.078 učenika.
Prema evidenciji Službe za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj Općine Novi Grad Sarajevo broj mališana koji se upisuju u prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u konstantnom je porastu u posljednje tri godine. U prvi razred u aprilskom upisnom roku školske 2013/14. godinu bilo je upisano 958 učenika, a u školskoj 2014/15. godini 1.078 učenika.

Najviše učenika u I razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja nastupajuće školske godine upisano je u OŠ ”Aleksa Šantić“, dok je u OŠ ”Skender Kulenović” upisano 110 prvačića, a u školu "Osman Nuri Hadžić“ 103 prvačića. U Osnovnu školu "Avdo Smailović“ upisano je 97 prvačića, u OŠ “Umihana Čuvidina” 94, dok je u OŠ “Ćamil Sijarić”upisano 86 učenika.

U Osnovnu školu “Fatima Gunić” upisana su 73, a u OŠ “Sokolje” 66 prvačića. Po 61 učenik upisan je u škole ”Behaudin Selmanović” i “Meša Selimović, dok je u škole”Mehmedalija Mak Dizdar” upisano 57 učenika, 56 u OŠ “Dobroševići”, a u školu “Osman Nakaš” 45 prvačića. Osnovna škola "Džemaludin Čaušević” u prvi je razred upisala 42 učenika.

Upis u novogradske osnovne škole trajao je od 1. do 30. aprila što je označeno kao prvi upisni rok, dok će roditelji koji nisu uspjeli u školu upisati svoju djecu, to moći uraditi u augustu, kada je predviđen drugi upisni rok.

U osnovnu školu upisuju se djeca koja su do 1.marta 2015. godine navršila pet i po godina života. Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu, a predviđene su i određene kaznene mjere za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu ne upišu ni u jednom od predviđenih rokova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: