{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Vrelu Bosne od septembra naplata ulaza, uskoro i električni voz

F
27.7.2013. u 08:39
0
32
Na Vrelu Bosne od septembra naplata ulaza, uskoro i električni voz
0
Na Vrelu Bosne od septembra naplata ulaza, uskoro i električni voz
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od septembra ove godine naplaćivat će se ulaz na Vrelo Bosne u Sarajevu, potvrdio je Agenciji Fena ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović.
Rekao je da će sa s lokalnom zajednicom imati sastanak naredme sedmice i misli da će od septembra, najdalje, te aktivnosti biti uvedene na području Zaštićenog područja Vrela Bosne.

On je istakao kako su Ministarstvo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo napravili veliki i dobar posao vezano za zaštitu ne samo Vrela Bosne, nego i Bijambara i Skakavca, sa tendencijom da prošire te aktivnosti.

"Vrelo Bosne je sad neprepoznatljivo u pozitivnom smislu u odnosu na period prije šest ili sedam godina. Neprepoznatljivo je u smislu reda, čistoće i mira koji svi imaju koji dođu tamo, bez bilo kakve bespravne prodaje i apsolutno sve aktivnosti su u funkciji zaštite prostora", kazao je ministar Petrović.

Naglasio je kako iskustva pokazuju da nigdje u svijetu ne postoji takav prostor a da se ne plaća ulaz.

Ulaz se plaća i u Nacionalni park Plitvice, sve zaštićene prostore u Hrvatskoj i svijetu, kaže Petrović.

Naglašava kako "naknada koja je predviđena za Vrelo Bosne nije ni finansijski velika, niti će biti trošena u neke druge namjene osim u poboljšanje stanja prostora na Vrelu Bosne".

"Mi smo uvelu tu mjeru i na Bijambarama i svaki dan imamo od 200 do 1.000 ulaznica koje se plaćaju, nabavljen je i voz a također to želimo da uradimo i na Vrelu Bosne", precizirao je ministar Petrović.

Naglašva kako je svima onima koji dođu na zaštićeno područje Vrelo Bosne obezbijeđen mir i čistoća, a postavljen je mobilijar za djecu na užem dijelu Vrela Bosne.

"Hoćemo da poboljšamo mobilijar u smislu klupa i korpi za otpatke, da se još intenzivnije i redovnije čisti, a također nabavit ćemo električni voz, riješit ćemo pitanje parkinga, tako da ćemo onemogućiti dolazak i motornih vozila na taj dio. Vozila će se parkirati na parking u blizini crkve u Blažuju, i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon parkiranja vozila posjetioci će vozom ići na Vrelo Bosne", kazao je ministar Petrović.

Ulaz na Vrelo Bosne napaćivat će se za odrasle osobe - individualne posjete dvije KM. Penzioneri, studenti, invalidi i djeca od sedam do 16 godina plaćat će jednu KM, a organizirane grupe po 1,5 KM. Besplatan ulaz na Vrelo Bosne bit će za djecu do sedam godina, djecu sa posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i nevladine organizacije, naučno-obrazovne institucije koje se bave okolišem vezano za održavanje određenih događaja.

U cjenovniku su i cijene za komercijalne usluge, snimanje različitih spotova, reklama, kazala je Feni pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: