Imat će 60 ležaja
5

FOTO / Na Vlašiću počela gradnja centra za liječenje invalida

Klix.ba
Na lokalitetu Babanovca na Vlašiću Savez ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona 2006. godine započeo je gradnju Centra za psihosocijalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih lica BiH.

Ovu ideju podržala je Općina Travnik, koja je dodijelila lokaciju za gradnju objekta, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U nedostatku finansijskih sredstava krajem prošle godine Savez je na Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata aplicirao kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, te je sa dodijeljenih 41.000 KM nastavljena izgradnja Centra.

Zahvaljujući dodatnim novčanim sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju ovaj Savez je, također, uspio zaposliti tri osobe sa invaliditetom, a planirano je i novo zapošljavane 25-30 radnika, pri čemu će ta radna mjesta biti prilagođena osobama sa invaliditetom. Uz pomoć dosadašnjih donatora u gradnju Centra vrijednog milion i po KM do sada je uloženo 400.000 KM.
Pomenuti Centar, koji je prvi u Bosni i Hercegovini ovakvog tipa, prilagođen je svim kategorijima osoba sa invaliditetom, a završetkom izgradnje trebao bi raspolagati sa oko 60 ležaja. Jedna od njegovih aktivnosti bit će i prevencija i borba protiv PTSP-a. S obzirom da u našoj država trenutno ima više od 250.000 osoba sa invaliditetom, koje nemaju instituciju koja će im omogućiti odmor i rehabilitaciju, izgradnja ovog centra bit će sigurno prekretnica za sve osobe sa invaliditetom.