BiH
248

Na Visočici završnica zimske obuka za 26 budućih planinarskih vodiča

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Planinarski savez Kantona Sarajevo uskoro će uvećati broj licenciranih vodiča osposobljenih da u ljetnim i zimskim uvjetima predvode planinarske izlete i uspone.

Nakon provedene ljetne a potom i zimske obuke koja je počela krajem decembra, u subotu, 21. februara završni ispit će na Visočici polagati 26 polaznika.

Oni su, pored predavanja i teoretskog dijela, obuku kroz praktične vježbe tokom ljeta i zime imali na Bjelašnici, Trebeviću i Visočici, a instruktori su Davor Ciganković, načelnik Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, Selver Ajrulahi, instruktor helikopterskog spašavanja i dr. Vedad Herenda.

"Kompletna obuka se realizira po standardima Međunarodne asocijacije za planinarstvo i penjanje (UIAA), a nakon položenog ispita kandidati dobijaju licencu planinarskog vodiča ( A, D i B standarda) u skladu sa pravilnicima Planinarskog saveza Kantona Sarajevo o edukaciji i licenciranju", kaže za Fenu instruktor Selver Ajrulahi.

Napominje da su tokom kursa imali izuzetnu saradnju i pomoć Stanice planinarskih vodiča iz Splita i Zagreba u realizaciji određenih sadržaja obuke.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Planinarski savez Kantona Sarajevo će, ukoliko u subotu svih 26 kandidata položi završni ispit, imati ukupno 49 licenciranih vodiča i deset pripravnika koji će nakon što prođu stažiranje također postati planinarski vodiči sa licencom. Među sarajevskim planinarskim vodičima 23 su žene.

Ajrulahi pojašnjava da licenca važi dvije godine, tokom kojih, planinarski vodič treba da ima određeni broj planinarskih pohoda, kako bi se valjanost licence produžila.

Nakon ovakvih kurseva planinarska društva dobijaju vodiče obučene za uspješno organiziranje izleta i pohoda u planine.

Zimsko planinarenje u snježnim i ledenim uvjetima i visokogorski usponi, prehrana i higijena u planinama zimi, lavine, ledenjaci, ledene pukotine, zaleđene strmine, korištenje oprema u snježnim i ledenim uvjetima, turno skijanje, oprema za zaštitu od lavine bili su sadržaj praktične obuke i predavanja tokom kursa za planinarskog vodiča B standarda.

Polaznici su imali vježbe kretanja na raznim vrstama snijega i leda, silaženje po zasnježenim padinama, kretanje po grebenima i prijelaz snježnih streha, kretanje u navezu i sa skijama, pružanje pomoći u zimskim uvjetima, te boravak u improviziranom smještaju ( bivak) u snijegu i ledu.

Tokom ljetnog tečaja (A standard) realizirana je obuka za vođenje po nižim i srednje visokim planinama sa savladavanjem blažih strmina. Ovaj nivo osposobljenosti podrazumijeva vođenje tzv. društvenih izleta tokom ljeta.

Obuka za penjanje u stijeni (D standard) realizirana je za vođenje penjanja uz korištenje opreme za osiguranje. Ovaj standard osposobljenosti uključuje vođenje po zahtjevnim planinarskim putevima, ali ne uključuje penjanje po stijenama izvan uređenog zahtjevnog planinarskog puta.