sport
16

Na vrhovima Visočice počeo zimski alpinistički tečaj Sarajevske škole alpinizma

Piše: Edin Isanović
Proteklog vikenda na vrhovima Visočice počeo je zimski alpinistički tečaj Sarajevske škole alpinizma. Planinari koji žele steći veće sposobnosti sigurnog boravka i dosezanja težih i ljepših planinskih vrhova, ukratko, ovladati zimskom tehnikom penjanja, prvi su tečajci koji su došli ove zime u Sarajevsku školu alpinizma.

Pored njih, u ništa manjem broju su mladi alpinisti, koji žele saznati, naučiti i uvježbati modernu tehniku penjanja u strmim, zasnježenim i zaleđenim stijenama.

Među tečajcima su i oni, koji žele penjati se na Mont Blanc, a čak i alpinistica koja ove godine želi posjetiti Himalaje i penjati se na jedan šesttisućnjak.

Naredna dva vikenda tečajci će se penjati u Sjevernoj strani Mokrih stijena i Sjeveroistočnom grebenu Vita na Visočici i u stijeni Kotlova na Bjelašnici.

Vrijednost ovog tečaja je samostalan uspon na Lupoglav na Prenju, Maglić zimi, ili Mont Blanc i neke vrhove Himalaje ljeti.

U Sarajevskoj školi alpinizma učestvuju istaknuti bh. alpinistički instruktori, pomažu im naši najbolji alpinisti, a školu vodi Muhamed Gafić.

Sarajevska škola alpinizma je registrovana u Ministarstvu pravde BiH i može školovati alpiniste na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.