{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Virtuelnom parlamentu pratite rad poslanika i postavljajte pitanja

16.11.2012. u 13:00
43
16
Na Virtuelnom parlamentu pratite rad poslanika i postavljajte pitanja
43
Centar civilnih inicijativa osmislio je projekt pod nazivom Virtuelni parlament koji će uveliko pomoći da se uspostavi intenzivnija komunikacija između birača i njihovih predstavnika u parlamentima i skupštinama u BiH.
Virtuelni objekt je predstavljena danas parlamentarcima i medijima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na internet stranici virtuelniparlament.ba se zapravo nalazi 16 skupštinskih sala i više od 600 kancelarija poslanika i delegata u bh. parlamentima.

Projekt će omogućiti svim parlamentarcima u BiH da kroz svoje virtuelne urede pokažu spremnost i zainteresiranost da direktno komuniciraju s građanima, dok će građani imati priliku, ne samo da imaju precizan uvid u rad svakog od poslanika, nego i da se direktno uključe u donošenje odluka u smislu sugestija te da insistiraju na rezultatima onih kojima su dali glas.

Građani mogu komunicirati sa parlamentarcima i upućivati im sugestije putem chata, elektronske pošte, bloga ili pokretanjem inicijative, tematske rasprave i slično.

U CCI-u vjeruju kako će ova internet stranica pomoći da se predstavnici zakonodavne vlasti više približe građanima i da imaju uvid i u ono što građani misle o pojedinim problemima te uvažiti njihove sugestije.

Predstavnici državnog i entitetskih parlamenata Božo Ljubić, Fehim Škaljić i Snježana Božić su također izrazili zadovoljstvo ovakvim projektom ističući da će na ovakav način građani dati konstruktivne prijedloge, ali i vršiti stalni nadzor rada poslanika.

"Portal će doprinijeti odgovornijem i transparentnijem radu institucija zakonodavne vlasti koji uvijek može biti bolji", kazao je Ljubić.

Virtuelni parlament je podržao i USAID, odnosno američka administracija koja je finansirala izradu stranice. U svom obraćanju amabasador SAD-a u našoj zemlji Patrick Moon je kazao kako ga raduje što će zaživjeti jedan ovakav projekt preko kojeg će biti moguća komunikacija između parlamentaraca i građana, što je i jedan od prioriteta demokratskog društva. Ocijenio je kako živimo u svijetu koji se tehnološki modernizuje, pa ni parlamenti nisu izuzeci.

Projekt je prije nekoliko dana prezentiran poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a, a iskustva su pozitivna.

Ono što je bitno je i to da će građani moći postavljati pitanja svojim izabranim predstavnicima gdje god da se nalazili i u svakom momentu, ne odlazeći u njihove kancelarije, već sa svog mobitela, ako budu htjeli, isto kao što posjećuju bilo koju drugu stranicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: