|

Na Virtuelnom parlamentu pratite rad poslanika i postavljajte pitanja

Na Virtuelnom parlamentu pratite rad poslanika i postavljajte pitanja
43
Piše: E. G.
16.11.2012. u 13:00
16
komentara
43

dijeljenja
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Centar civilnih inicijativa osmislio je projekt pod nazivom Virtuelni parlament koji će uveliko pomoći da se uspostavi intenzivnija komunikacija između birača i njihovih predstavnika u parlamentima i skupštinama u BiH.
Virtuelni objekt je predstavljena danas parlamentarcima i medijima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na internet stranici virtuelniparlament.ba se zapravo nalazi 16 skupštinskih sala i više od 600 kancelarija poslanika i delegata u bh. parlamentima.

Projekt će omogućiti svim parlamentarcima u BiH da kroz svoje virtuelne urede pokažu spremnost i zainteresiranost da direktno komuniciraju s građanima, dok će građani imati priliku, ne samo da imaju precizan uvid u rad svakog od poslanika, nego i da se direktno uključe u donošenje odluka u smislu sugestija te da insistiraju na rezultatima onih kojima su dali glas.

Građani mogu komunicirati sa parlamentarcima i upućivati im sugestije putem chata, elektronske pošte, bloga ili pokretanjem inicijative, tematske rasprave i slično.

U CCI-u vjeruju kako će ova internet stranica pomoći da se predstavnici zakonodavne vlasti više približe građanima i da imaju uvid i u ono što građani misle o pojedinim problemima te uvažiti njihove sugestije.

Predstavnici državnog i entitetskih parlamenata Božo Ljubić, Fehim Škaljić i Snježana Božić su također izrazili zadovoljstvo ovakvim projektom ističući da će na ovakav način građani dati konstruktivne prijedloge, ali i vršiti stalni nadzor rada poslanika.

"Portal će doprinijeti odgovornijem i transparentnijem radu institucija zakonodavne vlasti koji uvijek može biti bolji", kazao je Ljubić.

Virtuelni parlament je podržao i USAID, odnosno američka administracija koja je finansirala izradu stranice. U svom obraćanju amabasador SAD-a u našoj zemlji Patrick Moon je kazao kako ga raduje što će zaživjeti jedan ovakav projekt preko kojeg će biti moguća komunikacija između parlamentaraca i građana, što je i jedan od prioriteta demokratskog društva. Ocijenio je kako živimo u svijetu koji se tehnološki modernizuje, pa ni parlamenti nisu izuzeci.

Projekt je prije nekoliko dana prezentiran poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a, a iskustva su pozitivna.

Ono što je bitno je i to da će građani moći postavljati pitanja svojim izabranim predstavnicima gdje god da se nalazili i u svakom momentu, ne odlazeći u njihove kancelarije, već sa svog mobitela, ako budu htjeli, isto kao što posjećuju bilo koju drugu stranicu.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...