{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojčić: Fokus staviti na unapređenju parlamentarnih procedura

S
25.9.2012. u 16:05
0
1
Radojčić: Fokus staviti na unapređenju parlamentarnih procedura
0
Radojčić: Fokus staviti na unapređenju  parlamentarnih procedura
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da fokus seminara za predstavnike parlamenata i parlamentarnih tijela u BiH, koji se održava na Jahorini, treba da bude na pitanjima unapređenja parlamentarnih procedura u kontekstu najboljih praksi u BiH i zemalja regiona.
Radojičić je naglasio da, pri tome, treba uzeti u obzir i pitanje unutrašnjeg političkog konsenzusa koji je neophodan da bi bila usvojena pravila rada parlamenata.

On je istakao da seminar treba da se fokusira i na pitanje evropskih integracija i njihov uticaj na rad parlamenata.

Radojičić je naglasio da Narodna skupština Republike Srpske analizira sve akte koji ulaze u proceduru u kontekstu njihove usklađenosti sa evropskim zakonodavnim nasljeđem.

Obraćajući se prisutnima na Jahorini, gdje je danas, u organizaciji misije OSCE-a u BiH, počeo trodnevni seminar za predstavnike parlamenata i parlamentarnih tijela u BiH pod nazivom "U susret ostvarivanju profesionalnih standarda: jačanje uloge, poboljšanje kvaliteta rada i podsticanje saradnje", rekao da je parlament Republike Srpske opredijeljen i izuzetno zainteresovan za ovakav vid saradnje.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prošle godine usvojila novi poslovnik o radu, tako što je i pozicija i opozicija uspjela da postigne dogovor o najboljim procedurama.

Radojičić je ocijenio da uloga parlamentarnih tijela u BiH nije dovoljno razvijena, te da treba da bude puno izraženija.

Prema njegovim riječima, poslanici rad parlamentarnih tijela stavljaju u drugi plan u odnosu na sjednice parlamenata, te i ovo pitanje treba da bude otvoreno tokom seminara.

Radojičić je ocijenio kao ključnu komunikaciju parlamenata u BiH.

Skup, koji je počeo danas na Jahorini, održava se u okviru projekta koji je pokrenut polovinom ove godine zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Velike Britanije, a čiji je cilj modernizacija službi entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko distrikta, tako što će im biti omogućen efikasniji rad, te pokrenute efikasne pripreme za predstojeći proces evropskih integracija.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey rekao je u uvodnom obraćanju da ovaj skup ima stratešku važnost, jer se odnosi na evropske integracije u kojima entitetski parlamenti i Skupština Brčko distrikta imaju veoma važnu ulogu.

Casey je istakao da sve institucije u BiH moraju da budu dovoljno opremljene da ispune zadatke na putu BiH ka EU.

Obraćajući se u ime Parlamentarne skupštine BiH poslanik SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović zahvalila je Misiji OSCE-a i Ambasadi Velike Britanije koji su do sada uspješno pomagali izgradnju kapaciteta stručnih službi parlamenata u BiH, s ciljem njihovog što boljeg osposobljavanja.

Ona je izrazila uvjerenje da će seminar biti podsticaj za efikasniji rad stručnih službi parlamenata, te za donošenje strateških planova rada i modernizacije njihove unutrašnje organizacije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Fehim Škaljić ocijenio je da je osposobljenost parlamentarnih tijela u BiH niska, a njihova uloga devastirana.

On je naglasio da je uloga parlamenata u BiH u procesu demokratizacije nezamjenjiva, te da nadležni izvršne vlasti, civilno društvo i parlamenti u BiH moraju poboljšati komunikaciju.

Predsjedavajući Doma naroda federalnog parlamenta Radoje Vidović rekao je da će uložiti maksimalne napore da ovaj projekat OSCE-a uspije i tako doprinese efikasnijem radu parlamenata BiH i lakšem procesu evropskih integracija.

On je istakao da stručne službe u federalnom Parlamentu treba da usavršavaju svoj rad, te da su stoga seminari ovakvog tipa neophodni.

Šef Misije OEBS-a u BiH Fletcher Burton rekao je da je seminar na Jahorini događaj koji prvi put u istoriji BiH nakon rata okuplja na jednom mjestu članove i predstavnike entitetskih parlamenata, parlamenta BiH i Skupštine Brčko distrikta.

Burton je naglasio da je profesionalizacija stručnih službi u parlamentima BiH neophodna, jer se oni nalaze u srcu procesa demokratizacije u BiH.

Fletcher je naglasio da je najvažniji razlog održavanja ovih skupova promovisanje saradnje među parlamentima u BiH, ističući da posebna pažnja treba da se posveti usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: