{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojčić: Fokus staviti na unapređenju parlamentarnih procedura

S
25.9.2012. u 16:05
0
1
Radojčić: Fokus staviti na unapređenju parlamentarnih procedura
0
Radojčić: Fokus staviti na unapređenju  parlamentarnih procedura
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da fokus seminara za predstavnike parlamenata i parlamentarnih tijela u BiH, koji se održava na Jahorini, treba da bude na pitanjima unapređenja parlamentarnih procedura u kontekstu najboljih praksi u BiH i zemalja regiona.
Radojičić je naglasio da, pri tome, treba uzeti u obzir i pitanje unutrašnjeg političkog konsenzusa koji je neophodan da bi bila usvojena pravila rada parlamenata.

On je istakao da seminar treba da se fokusira i na pitanje evropskih integracija i njihov uticaj na rad parlamenata.

Radojičić je naglasio da Narodna skupština Republike Srpske analizira sve akte koji ulaze u proceduru u kontekstu njihove usklađenosti sa evropskim zakonodavnim nasljeđem.

Obraćajući se prisutnima na Jahorini, gdje je danas, u organizaciji misije OSCE-a u BiH, počeo trodnevni seminar za predstavnike parlamenata i parlamentarnih tijela u BiH pod nazivom "U susret ostvarivanju profesionalnih standarda: jačanje uloge, poboljšanje kvaliteta rada i podsticanje saradnje", rekao da je parlament Republike Srpske opredijeljen i izuzetno zainteresovan za ovakav vid saradnje.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prošle godine usvojila novi poslovnik o radu, tako što je i pozicija i opozicija uspjela da postigne dogovor o najboljim procedurama.

Radojičić je ocijenio da uloga parlamentarnih tijela u BiH nije dovoljno razvijena, te da treba da bude puno izraženija.

Prema njegovim riječima, poslanici rad parlamentarnih tijela stavljaju u drugi plan u odnosu na sjednice parlamenata, te i ovo pitanje treba da bude otvoreno tokom seminara.

Radojičić je ocijenio kao ključnu komunikaciju parlamenata u BiH.

Skup, koji je počeo danas na Jahorini, održava se u okviru projekta koji je pokrenut polovinom ove godine zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Velike Britanije, a čiji je cilj modernizacija službi entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko distrikta, tako što će im biti omogućen efikasniji rad, te pokrenute efikasne pripreme za predstojeći proces evropskih integracija.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey rekao je u uvodnom obraćanju da ovaj skup ima stratešku važnost, jer se odnosi na evropske integracije u kojima entitetski parlamenti i Skupština Brčko distrikta imaju veoma važnu ulogu.

Casey je istakao da sve institucije u BiH moraju da budu dovoljno opremljene da ispune zadatke na putu BiH ka EU.

Obraćajući se u ime Parlamentarne skupštine BiH poslanik SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović zahvalila je Misiji OSCE-a i Ambasadi Velike Britanije koji su do sada uspješno pomagali izgradnju kapaciteta stručnih službi parlamenata u BiH, s ciljem njihovog što boljeg osposobljavanja.

Ona je izrazila uvjerenje da će seminar biti podsticaj za efikasniji rad stručnih službi parlamenata, te za donošenje strateških planova rada i modernizacije njihove unutrašnje organizacije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Fehim Škaljić ocijenio je da je osposobljenost parlamentarnih tijela u BiH niska, a njihova uloga devastirana.

On je naglasio da je uloga parlamenata u BiH u procesu demokratizacije nezamjenjiva, te da nadležni izvršne vlasti, civilno društvo i parlamenti u BiH moraju poboljšati komunikaciju.

Predsjedavajući Doma naroda federalnog parlamenta Radoje Vidović rekao je da će uložiti maksimalne napore da ovaj projekat OSCE-a uspije i tako doprinese efikasnijem radu parlamenata BiH i lakšem procesu evropskih integracija.

On je istakao da stručne službe u federalnom Parlamentu treba da usavršavaju svoj rad, te da su stoga seminari ovakvog tipa neophodni.

Šef Misije OEBS-a u BiH Fletcher Burton rekao je da je seminar na Jahorini događaj koji prvi put u istoriji BiH nakon rata okuplja na jednom mjestu članove i predstavnike entitetskih parlamenata, parlamenta BiH i Skupštine Brčko distrikta.

Burton je naglasio da je profesionalizacija stručnih službi u parlamentima BiH neophodna, jer se oni nalaze u srcu procesa demokratizacije u BiH.

Fletcher je naglasio da je najvažniji razlog održavanja ovih skupova promovisanje saradnje među parlamentima u BiH, ističući da posebna pažnja treba da se posveti usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: